A 3D-nyomtatás mentheti meg a lerombolt kulturális örökséget

A szíriai háború árnyékában tudósok megpróbálják megmenteni az utókornak a felbecsülhetetlen értékű kulturális örökséget, néhány régészcsapat értékes műszaki berendezéseket igyekszik becsempészni a háború sújtotta közel-keleti államba.

Roger Michel, az Oxfordi Digitális Régészeti Intézet Million Image Database nevű projektjének vezetője elmondta, nem akar senkitől sem szemrehányásokat hallani három év múlva, hogy miért nem kezdték el időben megőrizni a kulturális örökségeketTöbb száz 3D-kamerát osztottak szét a helyi aktivisták között, hogy így dokumentálhassák a különböző leleteket.

A Million Image Database projektet az UNESCO is támogatja, a szervezet Szíria mellett Irak, Jemen, Afganisztán, Törökország, Jordánia és Egyiptom területén működik – írja az sg.hu.

A kész képek a program honlapjára tölthetők fel és kizárólag tudományos célokra használhatók - ezzel védik az önkéntes segítők személyazonosságát. Michelék együttműködnek egy kínai 3D-nyomtatási céggel, hogy így segítsék elő a már elpusztított épülete és tárgyak helyreállítását.

Kapcsolódók

Kimaradt?