Európában is tervezik embriók genetikai módosítását

Emberi embriókkal végzett génmanipulációs kísérletekre kértek engedélyt brit kutatók, Európában elsőként. A kérelmet London új orvosbiológiai központja, a Francis Crick Institute kutatói nyújtották be.

Nagy-Britannia illetékes felügyeleti szerve a kérelmet hetekig, sőt akár hónapokig vizsgálja, mielőtt elbírálja.

A Népszabadság által idézett The Guardian cikk kiemeli, az országban emberi embriók szaporodási célú génmódosítása tilos, de a társadalmi és jogi konszenzus birtokában kutatási célból engedély birtokában elvileg lehetséges a beavatkozás. A britek eddig is élenjárói voltak a génterápiás kutatásoknak.

Egy pár éves új technikáról beszélnek, amely minden eddiginél pontosabb, szinte szövegszerkesztéshez hasonló, rossz gént kivágó, jót beillesztő beavatkozást tesz lehetővé az emberi genomban is, ráadásul úgy, hogy erre magán az élő sejten belül kerülhet sor, tehát nem szükséges hozzá a DNS kivétele, laboratóriumi manipulálása és visszajuttatása.

A technika megjelenése riadalmat keltett a tudósok között, hogy az etikai megfontolásokra kevésbé adó országokban ennek birtokában már készülnek az első, megrendelésre készülő dizájnbébik, és moratóriumot hirdettek.

A britek ezzel szemben a legszigorúbb szabályok szerint járnának el. Egyes nőknél a meddőség és a spontán vetélés genetikai okokra vezethető vissza, és ennek megértése, távlati gyógyítása a céljuk. Azt tervezik, hogy a megfelelő genetikai módosítás után az embriókat lombikkörülmények között figyelnék pár napig, hogy kiderítsék, milyen kulcsfontosságú gének működésbe lépése szükséges sikeres továbbnövekedésükhöz, és milyen beavatkozással lehetne segíteni az embrió és a méhlepény megfelelő fejlődését a vetélés elkerüléséhez.

Kimaradt?