Többé az Apple készülékei sem biztonságosak

Az Apple telefonokhoz és táblagépekhez kapcsolódó alkalmazásboltja a működése során egészen mostanáig csupán öt olyan alkalmazást engedett át, amelyben vírust rejtettek el készítői, most azonban több tucat olyan alkalmazást fedeztek fel, amelyben rejtett kártevő volt.

A módosított szoftverek különböző trükkökkel elvben a felhasználók személyes adatait is képesek lettek volna megszerezni, ilyen azonban még nem történt – legalábbis az Apple állítása szerint. A szoftverekben közös, hogy teljesen legális, jó nevű alkalmazásokról van szó, köztük például a WeChatről is, amely a fiatalok egyik legnépszerűbb chat alkalmazása.

Az Apple villámgyorsan lépett, és minden fertőzött appot eltávolított az alkalmazásboltból, a szellem mégis kiszökött a palackból: a WeChat 5-600 millió felhasználója közül például biztos, hogy millióra tehető azok számra, akik egy frissítés keretén belül már letöltötték a vírusos állományokat.

Egyelőre ugyan nincsen semmi jele annak, hogy a vírus működésbe lépett volna, és felhasználói adatokat szerzett volna meg, de erre minden eszköze megvan: képes weboldalakat eltéríteni, jelszavakat bekérni és még a vágólap tartalmát is beolvasni – írja a geeks.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?