Teljesült Czeizel Endre furcsa végakarata

Bármilyen furcsának is tűnhet ma még sokak számára, Czeizel Endre nem akart hagyományos temetést, s bár családja kedvéért hamvait megtartották, gondoskodott a maga módján a "feltámadás lehetőségéről" is.

"Vettem le magamból DNS-t. Szakszerűen el van téve. Odaadtam az öcsémnek. Ő majd a hamvaim mellé teszi az urnámba. Szerintem a 21. században már rég nem a hagyományos módon kellene temetkezni. Miért a hamvakat rakják el? Vagy miért a tetemet, amelyből csak csontok maradnak meg? Elég volna mindenkiből egy icipici DNS-t eltemetni, hiszen ez fejezi ki leginkább a lényegünket. Ha eljön az idő, ez elégséges a feltámadáshoz. Újjá lehet belőle születni" – írja a professzor a májusban megjelent könyvében.

Régen a temetkezési szertartásokat az határozta meg, hogy az emberek fertőző betegségekben haltak meg. Jó mélyen el kellett ásni vagy el kell égetni őket, hogy a kórokozókat elpusztítsák. Ma már az lenne a korszerű a professzor szerint, ha mindenkinek a DNS-ét őriznénk. 'Így akár később elő lehetne venni és kiderülne, hogy ki, milyen betegséget örökölt" – mondta egy korábbi interjúban a 81 évesen hétfőn elhunyt Czeizel Endre, a Blikk szerint.

A myeloid leukémiával sokáig hősiesen küzdő orvos-genetikus professzor öccse teljesítette a kérést: Czeizel urnája mellé helyezte a DNS-ét. "Ha eljön az idő, ez elégséges a feltámadáshoz. Újjá lehet belőle születni" - írja májusban megjelent könyvében a népszerű tudós. 
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?