Megérkezett a Windows 10

Szerdán reggel megérkezett a Windows 10, a Microsoft operációs rendszerének legújabb, régóta emlegetett verziója.

Az oprendszer hullámokban érkezik meg azokhoz a felhasználókhoz, akik feliratkoztak a frissítésre, persze csak akkor, ha legális Windows 7, illetve 8/8.1 szoftver van a gépünkön, mobilunkon – ellenkező esetben vásárolnunk kell.

Az OS nem igényel különösebben erős gépet, az Origo cikke szerint legalább egy gigahertzes processzort, 1 vagy két gigabájt RAM-ot (attól függően, hogy 32- vagy 64-bites a rendszer), 16 illetve 20 gigabájt tárhelyet kér.

A Windows 10 Home változatáért 119 dollárt kér a Microsoft, míg a Prót 199 dollárér adják. Harmadik féltől, partnerektől, illetve különböző konstrukciókban akár olcsóbban is hozzájuthatunk majd, egyes webáruházakban már korábban megindult az előrendelés.

A Microsoft célja hosszú távon az, hogy egymilliárd PC futtasson Windows 10-et világszerte, ezért korlátozottan, de ingyenessé teszik a Windows 10-et – az új stratégiával éppen azt küszöbölnék ki, hogy az emberek nem szívesen váltanak új rendszerrre. Egyéb módszereken is változtattak: nem zárt ajtók mögött fejlesztettek, hanem a felhasználókat bevonva közösen szabott irányt a szoftvernek – állítólag ötmillió "külső" segítséggel.

Ami az újításokat illeti, dióhéjban: Cortana, a virtuális asszisztens mostantól a PC-n is aktívan segíti a munkát, a mobilokra érkezik a Windows Hello, ez biztosítja majd, hogy az arcunkat is felismerje a szoftver, új Office is érkezett, az Internet Explorert lecserélő Microsoft Edge böngésző is – a Microsoft tulajdonképpen sikeresen egybegyúrta a Windows 7 és 8 legjobb funkcióit.

Kapcsolódók

Kimaradt?