Egyetlen üzenettel feltörhetők az androidos telefonok

Szakértők szerint az okostelefonok történetének eddigi legnagyobb biztonsági fenyegetését találták meg, a hiba a ma használt androidos készülékek 95 százalékát érinti.

A HVG azt írja, az operációs rendszerben van egy biztonsági rés, amellyel könnyű feltörni az eszközöket. Elég csak egy képet is tartalmazó szöveges üzenetet, tehát egy MMS-t küldeniük rá.

Az Android rendszer nem az üzenetek megnyitásakor, hanem azok érkezésekor kezdi meg a "munkát": megvizsgálja, hogy van-e bennük kép, hang- vagy videófelvétel, és ha igen, akkor megkezdi annak feldolgozását. Ha egy bizonyos kód szerepel az üzenetben, akkor a hacker máris kaput nyithat magának a készülékhez, így kémkedhet annak kamerájával, megszerezheti a rajta tárolt adatokat, letörölhet róla mindent stb.

A szakértők úgy becsülik: a használatban lévő mobilok és tabletek 95 százalékában, 950 millió készülékben megtalálható, az Android 2.2-s verziója fölötti operációs rendszerekben.

A Google elismerte a hibát, és 48 órán belül elkészítették a szoftverjavítást. Az azonban a telefongyártókon múlik, hogy a rfissítés mikor érkezik el a felhasználókhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?