Teljesültek a rászoruló gyerekek kívánságai: olvasóink elmondták, miért váltak angyalokká

Ruhát, ékszereket, játékokat és okoseszközöket kértek idén karácsonyra a Hargita és Kovászna megyei család típusú elhelyező központokban élő rászoruló gyerekek a Legyél te is angyal! jótékonysági akciónk keretében. Karácsonyhoz közeledve örömmel vettük tudomásul, hogy jótékony olvasóink immár harmadszorra az összes gyerek kívánságát teljesítették: lehetetlent nem ismerve ajánlottak fel okoskütyüket és várva várt ajándéktárgyakat, így 24-én este az államilag gondozott gyerekek karácsonyfája alá is kerülhetnek meglepetések. Kíváncsiak voltunk, miért vállalják, hogy angyalokká válnak, ezért megkérdeztük néhányukat, mi motiválta őket az ajándékozásra.

Míg néhányan azért ajándékoztak, hogy gyermekeiket segítségnyújtásra neveljék, másokat az örömszerzés és az elérzékenyülés hajtotta. Voltak, akik naponta böngészték a Maszolt, hogy a felhívásról első kézből értesülhessenek, és akadtak, akik három éve fennálló családi hagyományuknak próbáltak eleget tenni: 2018-ban indítottuk útjára jótékonysági akciónkat, sokan azóta visszatérő angyalok olvasóink közül.

Fehér Gabriella, Kovászna Megye Gyermekvédelmi és Szociális Vezérigazgatóságának központvezetője elmondta, tavaly is részt vettek a jótékonysági akcióban, ezért idén másik két családi házat vontak be, hogy újabb államilag gondozott gyerekek karácsonyát tehessék varázslatosabbá. Bár van keretük karácsonyi ajándékokra és minden évben részesülnek meglepetésben a csemeték, az csupán jelképes összeg a leveleken szereplő kívánságokhoz viszonyítva, hiszen a legtöbben, tapasztalva az online oktatás nehézségeit, okoseszközöket kértek az angyaltól, ezek pedig magasabb árkategóriába tartozó kérések, amiket az otthonok nem tudtak volna biztosítani.

Hozzátette, a laptopok, táblagépek és telefonok nem azért szerepeltek a levelekben, mert a gyermekek nagyravágyók lennének. Ellenkezőleg: az otthonokban egy-két számítógép és néhány okoseszköz található csupán, ami a nagyobbak és kisebbek egyszerre zajló online óráira nem elegendő, mert a hiányosságok miatt nehezen tudják megoldani, hogy mindannyian egyszerre vehessenek részt a tanóráikon. Kiderült, a nagyobbacskák követték a leveleiket tartalmazó cikket, és amióta nyilvánvalóvá vált számukra, hogy teljesült a kívánságuk, szófogadóbbak és rendezettebbek, mint valaha.

Zsurzs Angéla, a Hargita Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Vezérigazgatóság központvezetője hozzátette, minden évben örvendenek a hasonló lehetőségeknek, mert az „áldott embereknek” köszönhetően valóban teljesülhetnek a gyermekek kívánságai. A kéréseket az otthonok nem tudták volna teljesíteni, mert ez az év nem volt annyira kedvező, hogy ezt lehetővé tegye. Az állami finanszírozásból nem sikerült volna előteremteni a leveleken szereplő tárgyakat, de elmondása szerint „a jó Isten adott ehhez jó embereket”.

A gyerekek nagyon várják a karácsonyt, főleg a legkisebbek, akik hisznek abban, hogy az angyal valóban teljesíteni fogja a kívánságukat – részletezte az intézményvezető, kiemelve, hogy volt is olyan levél, amiben egy gyerek leírta, a Mikulás nem tudta teljesíteni a vágyát, cserében megbízta az angyalt, aki majd elhozza azt, amit szeretne. A gyermekek hite, hozzáállása és bizalma eljutott az emberekhez, akik lehetetlent nem ismerve teljesítették a vágyakat, és ezért roppant hálásak a család típusú házak munkatársai.

Az angyalok köztünk járnak

Egy neve elhallgatását kérő olvasónk elmondta, barátnője hívta fel a figyelmét a jótékonysági akcióra, és örömmel olvasta a leveleket, mert családtagjaival elhatározták, az idei ünnepüket nem a vásárlási és ajándékozási láz határozza meg, hanem az együtt töltött idő. Így megragadva az új lehetőséget, az államilag gondozott apróságok néhány kívánságának tettek eleget, hogy legalább másnak szerezhessenek ajándékozás formájában örömöt. Nem esett nehezükre kiválasztani a megajándékozott gyermeket: az életkor alapján döntöttek, olyan gyerek kívánságát akarták teljesíteni, aki már idősebb, hiszen nagyobb értéket szántak a meglepetésre.

Kriszta, aki rengeteg gyermek kívánságát teljesítette, arról számolt be, hogy már tavaly is ajándékozott, idén is ugyanaz volt a motivációja, mint legutóbb: szerette volna, hogy karácsonykor minél több rászoruló gyermek örvendezhessen.

Attilának és Gabriellának sem ez volt az első angyallá válása: tavaly is ajándékoztak, és elmondásuk szerint jövőben is szeretnének. Mindezt azért, mert „hálásak az Úr Istennek azért, mert nekik adatott”. Úgy vélik, a tehetősebbek lelkében alapvető emberi dolognak kellene lennie, amolyan belülről fakadónak az, hogy a rászorulókat segítik. Mivel három gyermekük van, akciónk keretében mindig is három gyermek kívánságát teljesítették, ezzel ösztönözve sajátjaikat arra, hogy adakozzanak, ha tehetik.

Nem esett nehezükre a választás, mert nem elképzelhetetlen és lehetetlen kívánságokat írtak és rajzoltak a gyerekek, hanem igen szerény és reális dolgokat kértek. Saját gyermekeik is meg voltak lepődve, hogy az államilag gondozott apróságok milyen egyszerű dolgokat kérnek karácsonyra, és szívesen csatlakoztak az adakozáshoz, sőt, előző években az is előfordult, hogy a még használatban lévő okoseszközükről is lemondtak annak érdekében, hogy a rászoruló gyermekek számára szebbé tehessék a karácsonyt. Hozzátették, iparkodniuk kellett, mert a kívánságok rövid idő alatt teljesültek.

A Székely Játékok tulajdonosa, Ágoston György megkeresésünkre elmondta, roppant megtisztelő volt számukra, hogy egy gyermek éppen az ő játékukra vágyik. A Hargita megyei tízéves Antónia ugyanis egyebek mellett a Székely mesterségek nevezetű társasjátékot is megemlítette kívánságlistáján. Bár ezidáig is adományoztak játékokat, ez a helyzet újszerű volt, mert most egy gyermek kifejezetten az ő termékükre vágyott, ami nagyon megérintette őket, hiszen „az ilyen visszajelzések miatt érdemes folytatni, mert azt mutatják, hogy jó az, amit teszünk” – részletezte az ajándékozó.

Imola nevezetű olvasónk kiemelte, előző években is angyalkodott jótékonysági akciónk keretében, az ideit pedig már kifejezetten várta: amint megpillantotta a felhívást, még három barátnőjét bevonta az ajándékozásba. Elmondása szerint azért szívügye a Legyél te is angyal!, mert főként gyerekekre koncentrál, méghozzá olyanokra, akik számára sokkal nehezebben teljesíthetők a kívánságok legfőképpen az anyagi források hiányosságai miatt. Hagyománnyá vált náluk karácsonyi időszakban a Legyél te is angyal!, és reménykedik benne, hogy az elkövetkezendőkben is megtarthatják ezt, mert a családját kellőképpen felkészíti lelkiekben az ünnepekre.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?