Most szeretné elkezdeni a futást? Íme néhány tipp a téli sporthoz

A téli futásokra fontos felkészülni, főleg akkor, ha a sportoló kezdőként vág bele a szaladásba. A runnersworld.hu összegyűjtötte a tipikus bakikat, amelyeket mindenképp tanácsos elkerülni.

Ne öltözzön túl

Nem jó ruharétegeket rétegekre halmozni, és még egy vastag kabáttal is kiegészíteni a sportöltözetet. Hiszen az az általános szabály, hogy úgy kell öltözni, mintha 10 fokkal melegebb lenne a tényleges hőmérsékletnél. Lehet, hogy az elején még kellemes a rengeteg ruha, de egy idő után csak hátráltatja az edző személyeket, és kényelmetlenné válik.

Ne öltözzön alul

Az sem jó megoldás, ha kevés ruhát visel futás közben, mondván, úgyis kimelegeszik. Három réteget érdemes viselni télen. A bőrhöz legközelebb eső ruha legyen olyan, ami jó légáteresztő, középen legyen olyan felső, ami melegít, végül fontos egy réteg olyan anyag, ami vékony, de védi a hidegtől és a széltől. Eleinte nem lesz egyszerű megtalálni a tökéletes kombinációt, de ez csak gyakorlat és tapasztalat kérdése.

Használjon fényvisszaverő öltözetet

A láthatóság az év ezen időszakában fontosabb, mint valaha. Korán sötétedik, sokszor ködös az idő, nem jók a látási viszonyok, így biztonsága és a láthatósága érdekében érdemes törekedni arra, hogy könnyen észrevehető legyen az autósok számára.

Keressen megfelelő kesztyűt

Ne hagyja, hogy az ujjai annyira fázzanak, hogy attól kevébé élvezetessé váljon az edzés. Érdemes beruházni egy-egy darabra, akár olyanra, ami sportboltban kapható, akár egy teljesen hétköznapi kesztyűre, a lényeg, hogy melegítse.

Ná távolodjon el túlságosan az otthonától

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik egy igen kalandos futás megtervezése, de eleinte ilyet ne vállaljon be. Ha ugyanis hirtelen nagyot változik az idő, vihar kerekedik, nem tudja majd élvezni a futást. Kezdőként eleinte érdemes bevált terepeken, futópályán edzeni.

Kerülje a borzalmas körülményeket

A feltételek futás előtti ellenőrzése elengedhetetlen. Télen sok meglepetést rejt a természet, és ezek időnként veszélyesek, kényelmetlenek lehetnek - ha nagyon új helyre vágysz, érdemes előtte bebarangolni és felfedezni a területet!

Ismerje meg a környéket, ahol fut

Télen korán sötétedik, ha pedig délután edzel, nagyon fontos, hogy tényleg ismerd a helyet, ahol futsz. Ne csak nagyjából, hanem teljesen legyen képben azzal, melyik út hova vezet, mert a hidegben, izzadtan nem jó móka eltévedni.

Szerezzen be téli cipőt

Télen nagyon más körülmények között edzhet, mint nyáron, így természetes, hogy más jellegű cipőre van szükség, olyanra, aminek sokkal jobb a tapadása. Ha úgy érzi, hosszú távra tervez a kinti edzésekkel, nem árt beruházni egy téli, melegebb darabra.

Ne akarjon gyorsan futni

A hó, a jég, a nedves út mind-mind lassítanak, így teljesen felesleges irreális elvásárokat támasztania magával szemben. Fusson, mert az jól esik, fussa végig a telet, hogy fitt maradjon, de kezdőként ne most akarjon egyéni csúcsokat dönteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?