Így tudhatja meg, hogy iható-e otthonában a csapvíz

Ha hivatalosan iható otthonában a csapvíz, azért nem árt figyelnie bizonyos tényezőkre, ha nem szeretne megbetegedni. Sosem lehet 100 százalékosan biztos abban, hogy a csapvíz alkalmas a fogyasztásra, ezt több tényező is befolyásolhatja: a vízvezetékek minősége és állapota, az egyik napról a másikra megváltozott szín vagy szag. A femcafe.hu portál összegyűjtött 4 tudnivalót, így könnyen megállapíthatja, hogy ivásra alkalmas-e otthonában a csapvíz.

Az első és legfontosabb a víz színe: hagyja a csapot néhány percig folyni, majd töltse egy áttetsző pohárba a vizet. Ha homályos, esetleg sárga, barna, narancssárga, akkor a csövek rozsdásodását jelzi, amely a víz szennyeződéséhez vezethet.

A zavaros, homályos víz számos dolgot jelezhet, ám ha nincsenek benne apró darabkák, mint például rozsda, hanem csak egyszerűen zavaros, az azt jelezheti, hogy túl sok benne a vegyszer. Emellett, ha fehérítő vagy fertőtlenítő szaga van, akkor az valószínűleg annak a klórnak köszönhető, amelyet a vízhez adtak fertőtlenítés gyanánt. Nem káros, de célszerű ilyenkor egy szűrőt beszerezni, hogy megszabaduljon az irritáló szagtól.

A földes vagy dohos szagok azt jelzik, hogy a víz belsejében vagy a lefolyóban valamilyen szerves anyag bomlik. A fémes íz azt jelentheti, hogy alacsony a pH-szint, vagy felesleges ásványi anyag tartalma van a víznek. Ebben az esetben jobb, ha nem fogyasztja.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?