Készüljön a télre: ezekkel a zöldségekkel és gyümölcsökkel töltse fel éléskamráját

A tudatos vásárlás járványhelyzetben talán még fontosabb, mint eddig: az élelmiszerek zömét jó hosszú távra, legalább két hétre beszerezni, ezzel megelőzhető a vásárlási láz, illetve az impulzusvásárlás. Az izeselet.hu összegyűjtötte azokat a zöldésgeket és gyümölcsöket, amelyek hosszú ideig bírják az éléskamrában, ezért már most tartalékolhatók télire.

  • Káposztafélék 

Legyen szó fejes káposztáról vagy vörös káposztáról, ez az a zöldség, amelyből nem lehet egyszerre keveset, néhány dekagrammnyit vásárolni. Hűvösebb kamrában vagy kiporciózva a hűtőben sokáig eláll. Felhasználható nyersen salátákba, de meg is főzhető: lehet belőle leves, köret. Ha inkább sütné-pirítaná az ember, akkor izgalmas tésztaételek közül válogathat kedvére, hiszen a lepények töltelékeként is megállja a helyét a káposzta. 

  • Sárgarépa 

A sárgarépa alapvető leveszöldség, alapanyaga sok-sok köretnek, salátának, levesnek, de érdemes kiemelni, hogy sütve is finom. Édes-karamellizált íze szójaszósszal vagy korianderes joghurttal leveheti lábáról az ínyencségek kedvelőit.

  • Cékla

Nem csupán savanyúságként állja meg a helyét, hiszen gumói sokáig elállnak, nyersen, főzve és sütve is felhasználhatók. Lehet belőle leves, köret, könnyű főétel, smoothie, és csokoládés desszertek kiegészítője. 

  • Kínai kel 

A hatalmas kínai kel igazán kiadós, ráadásul hűtőben tárolva lazán eláll egy hétig, sőt még tovább is. Elég csak pár levelet felcsíkozni, és kész is a saláta, de serpenyőben, kevés olajon megpirítva is ízletes, az ázsiai ízvilágú tésztaételek egyik kedvelt alapanyaga, emellett főzhető levesbe is.

  • Zellergumó 

Az ember hajlamos csak leveszöldségként gondolni rá, pedig a zellerből remek alternatív krumplipüré készíthető. Főzze puhára, burgonyanyomóval törje össze, krémesítse vajjal, fűszerezze sóval és szerecsendióval. 

  • Alma 

Ha az almát hűvös helyre teszi, sokáig megőrzi frissességét. Nyersen csak úgy tízóraira vagy uzsonnára, reggeli zabkására szórva, pitébe, kompótnak vagy húsok mellé almaszószként tálalva is tökéletes lehet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?