A műanyag ételtároló dobozok sem használhatók örökké: figyeljen ezekre a jelekre

A műanyag ételtároló dobozok nem olyan tartósak, mint üvegből készült társaik: deformálódhatnak, színeződhetnek, illetve akár kellemetlen szagok forrásai is lehetnek. A divany.hu portál az Apartment Therapy cikke alapján összegyűjtötte azokat a módszereket, amelyekkel megállapítható, mikor szükséges kicserélni a meglévő ételtárolókat.

Nincs általános érvényű szabály arra vonatkozóan, hogy az ételtároló dobozok mennyi ideig használhatóak. Hiszen a piacon számtalan formában fellelhetőek, és mindnek más a felépítése: vannak gyengébbek, illetve erősebbek, tartósabbak is. Az viszont bizonyos, hogy az elviteles, rendelt ételekhez járó dobozok általában nem olyan strapabírók, mint amiket a boltban vásárolhat meg az ember. 

Próbálja meg összenyomni

Ha nem biztos benne, hogy egy doboz anyaga megfelelő minőségű, akkor egyszerűen próbálja meg összenyomni. Ha minőségi műanyagból készült, akkor nem fog menni – világít rá Chiara DeLeonibus, a Tupperware szakértője, aki szerint egy termék tartósságában a vastagsága és a dizájnja is szerepet játszik. Ezért célszerű eleve masszívabb tárolódobozt választani. Van olyan, amit akár egy életen át is használhat, ha megfelelően bánik vele.

Ezt jelentik a jelek a dobozon

A műanyag dobozokhoz általában nem jó ötlet durva vegyszereket vagy csiszolószivacsokat használni. Nem árthat áttanulmányozni a gyártó útmutatóját is, és a terméken lévő kis ikonokra figyelni. A villa arra utal, hogy eheti belőle az ételét, a mikró arra, hogy bírja a hőt, a fagyasztás szimbólum pedig arra, hogy alkalmas a mélyhűtőben való tárolásra is.

Árulkodnak a szagok

DeLeonibus szerint az elszíneződés nem feltétlenül jelent gondot. Ez olyan savas élelmiszerek miatt fordulhat elő, mint a paradicsom, a répa vagy akár a curry, de amíg nem társulnak ehhez kellemetlen szagok, addig csak esztétikai problémáról van szó. A szakember azt javasolja, hogy a currys ételeket például lefedetlenül tárolja addig, amíg elillan a szaga, így az nem fog átterjedni a dobozra.

Ha mégis bűzölögne, vagy mondjuk eltörne egy doboz, nincs értelme őrizgetni. Amennyiben újrahasznosítható, akkor mossa el, és vigye el a megfelelő helyre. Ha nem, akkor még mindig használhatja például a komposzt tárolására, ha az állapota ezt megengedi.

Kapcsolódók

Kimaradt?