A réteges öltözet és fűtés ellenére is állandóan fázik? Ez lehet az oka

Ha a réteges öltözet, a fűtött lakás vagy a melegebb időjárás ellenére is fázik az ember, annak hátterében nagy valószínűséggel betegségek húzódhatnak meg. A vérszegénység, a pajzsmirigy-alulműködés, a keringési zavar és a krónikus soványság is előidézheti az állandó hidegérzetet, írja az nlc.hu portál.

Vérszegénység

Amikor a szervezet nem képes elegendő vörösvértestet termelni, vérszegénység következik be. Ennek többféle kiváltó oka lehet, ebből adódóan pedig több típusa is megkülönböztethető. Leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, amely a statisztikák szerint a világon 500-600 millió embert érint, ennek 80 százaléka nőnemű. Az állandó fázás a vérszegénység egyik gyakori tünete. További tünetek lehetnek még: sápadtság, a légszomj, a szabálytalan pulzus, a fejfájás, a szédülés, a fáradékonyság, a gyengeség, de akár a gyakori fertőzések, a hajhullás, a pica nevű étkezési zavar, illetve a nyelv megváltozása.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely nagy jódtartalmú hormonokat állít elő. Ezek a hormonok serkentik a szervezetben zajló anyagcsere és égési folyamatokat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy ha a szervezet nem tudja a megtermelt hormonokat hatékonyan feldolgozni, pazsmirigy-alulműködésről keletkezik. Ennek jele az, amikor az ember gyakran fázik akkor is, ha egyébként a körülmények nem indokolnák. A rendellenesség további tünetei: száraz bőr, állandó fáradtságérzet, rendszertelen vagy szokatlanul intenzív menstruáció, súlygyarapodás, székrekedés.

Keringési zavar

Ha a végtagok folyton hidegek, esélyes, hogy valamilyen keringési rendellenesség áll az állandó hidegérzet hátterében, mely lehet például érszűkület, érelmeszesedés, az alacsony vérnyomás vagy valamilyen érrendszeri gyulladás. Illetve, bár ritkán, de fennállhat a Raynaud-szindróma nevű autoimmun betegség is, amely a kezek vagy lábak artériáinak szűkületével, illetve a vér sűrűségének megváltozásával jár. 

Kóros soványság

A kóros soványság, azaz anorexia egyik gyakori velejárója az állandó fázás. Ilyenkor ugyanis a szervezetből hiányzik a megfelelő mennyiségű testzsír, így az nem is tud kellőképpen szigetelni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?