banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

4 dolog, amit a magzat már az anyaméhben megtanul

Gyakran hallani, hogy a gyermekek tiszta lapként születnek, pedig a magzat már az anyaméhben megtapasztal dolgokat, és ezek meghatározzák a születés utáni életét is, írja a femina.hu portál. 

Grimaszol 

A magzat már az anyaméhben gyakorolja az arc mimikáit, a grimaszokat és a fájdalmas arckifejezéseket egyaránt, hogy születése után sírással tudja jelezni, ha fáj valamije, vagy éhes. Egy kutatásban nyolc lány- és hét fiúmagzat mimikáját figyelték meg 4D-s ultrahang segítségével. A kutatás vezetője, Nadja Reisslands úgy gondolja, a magzatok mimikája a terhesség előrehaladtával egyre fejlettebb, ugyanakkor megjegyzi, a monitoron látszódó fájdalmas arckifejezés egyáltalán nem biztos, hogy a méhben átélt fájdalomra utal. A kutatás szerint az arcmozgások az agy érettségéhez kapcsolódnak, nem pedig a tényleges érzésekhez.

Ízlel

A nyelv ízlelőbimbói már a 15. héttől jelen vannak, a huszadik héten pedig majdnem úgy érzi az ízeket a magzat, mint egy újszülött. A magzatvizet a 16. héttől képes lenyelni, ízét édeskésnek érzi. Az édesanya elfogyasztott tápláléka a véren át a méhlepénybe, onnan a magzatvízbe jut, így mindent megkóstol, amit az anya fogyaszt, születésük után emlékeznek, és előnyben részesítik ezeket az ízeket.

Megkülönbözteti a hangokat

Az első hang, amelyet a magzatvíz miatt tompán hall, az az édesanyja szívverése, a bélmozgásai és a tüdőbe lépő levegő hangja. A magzat már a 22. héttől képes megkülönböztetni egymástól a különféle hangingereket, ezért van az, hogy az újszülött rögtön felismeri édesanyja hangját, és figyelemmel fordul felé, így már a pocakban is érdemes hozzá minél többet beszélni. A 30-32. héttől reagál a zenére is.

Bőrével érzékel

Azt tudjuk, hogy az érintés mennyire fontos az ember életében, csakúgy mint a babáknál, nem véletlen, hogy az újszülöttet születésük után rögtön az anya vagy apa csupasz mellkasára helyezik. A magzati fejlődés során legelőször a bőrérzékelés kezd kialakulni, már a 8. héten az arc, elsősorban az ajkak és az orr szenzoros receptorainak fejlődésével kezdődik. A harmadik trimeszter közepére érzékeli az érintést, nyomást, a hideget és meleget, utóbbi kettőnél a testén réteget képző magzatmáz segíti a még éretlen hőháztartását egyensúlyban tartani.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?