Hatástalan a hidroxiklorokin a koronavírus ellen

A hidroxiklorokin nem hat a koronavírus ellen – derült ki a témában eddig végzett eddigi legnagyobb metaelemzésből a Neuenburgi Egyetem közlése szerint.

A koronavírus-járvány kitörése után nem sokkal számos pácienst kezeltek a malária ellen kifejlesztett szerrel, melynek hatékonyságáról azonban hamar kétségek támadtak, az elemzések ugyanis ellentmondásos eredményekhez vezettek.

Egy nemzetközi kutatócsoport a németországi Neuenburgi Egyetem és a svájci Lausanne-i Egyetem kutatói részvételével 29, összesen 33 ezer páciens adatait összegző tanulmányt értékeltek ki.

Arra az eredményre jutottak, hogy a hidroxiklorokin önmagában nem befolyásolja a a kórházba került betegek halálozási arányát, a szer se nem növeli, se nem csökkenti a halálozás kockázatát.

Ezért a betegek kizárólagosan hidroxiklorokinnal történő kezelése haszontalan – írják a szakértők a Clinical Microbiology and Infection című tudományos lapban.

„A hidroxiklorokint kezdeteben nagy mennyiségben alkalmazták az azitromicin nevű antibiotikummal vagy anélkül” – mondta Matthieu Mulot neuenburgi kutató a tanulmány vezető szerzője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?