banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Koronavírus: az újrafertőződés első dokumentált esetét mutatták be kutatók

Újra megfertőzött a koronavírus egy hongkongi férfit négy és fél hónappal azután, hogy az illető felépült a Covid-19-ből. A koronavírus-újrafertőződés első dokumentált esetét hétfőn mutatták be a Hongkongi Egyetem kutatói.

Az eset azt jelzi, hogy a betegség, amely már több mint 800 ezer ember halálát okozta világszerte, terjedni fog globálisan a nyájimmunitás ellenére – hangsúlyozták a szakemberek.

A 33 éves férfit áprilisban bocsátották el a kórházból az új koronavírus okozta betegségből gyógyultan, ám koronavírus-tesztje pozitív lett augusztus 15-én, amikor visszatért Hongkongba Nagy-Britannia érintésével Spanyolországból.

A Clinical Infectious Diseases című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a férfi korábban egészségesnek tűnt. A kutatók kimutatták, hogy a koronavírus egy másik törzse fertőzte meg és tünetmentes volt a második fertőzés idején.

„Ez az eset nem jelenti azt, hogy az oltás haszontalan lesz” – mondta To Kaj-vang, a tanulmány egyik vezetőszerzője. „Az oltás által előidézett immunitás különbözhet a természetes fertőzés által előidézett immunitástól. Meg kell várni az oltóanyagok klinikai próbáinak eredményeit, hogy lássuk, milyen hatékony a vakcina” – tette hozzá.

Kínából korábban jelentettek olyan eseteket, hogy kórházakból gyógyultan távozók ismét megfertőződtek koronavírussal. Ám az orvosok szerint nem volt nyilvánvaló, hogy a teljes felépülés után kapták el ismét a fertőzést - ahogyan a hongkongi beteg esetében történt - vagy az első fertőződésből a vírus még mindig a szervezetükben volt.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?