Kételkedik a tudományos világ a koronavírus elleni orosz oltóanyagban

Vlagyimir Putyin az új koronavírus ellen hatékony orosz vakcináról tett bejelentést kedden, de a nemzetközi tudományos világ kétkedéssel fogadja az oltóanyag hatékonyságáról szóló hírt. A világ vezető egészségügyi szakértői szkeptikusak, számol be az Euronews.

A kevesebb mint két hónapos, emberekkel végzett klinikai tesztek után a világon elsőként jegyezték be az új koronavírus elleni vakcinát Oroszországban. Az oltóanyagot fejlesztő orosz intézet eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.

A vakcina fejlesztésében folyó globális verseny első helyéért Oroszországnak még nagy létszámú, emberekkel végzett klinikai teszteket kell lefolytatnia. Ezek eredményei igazolhatnák, hogy működik-e az oltóanyag, illetve milyen hosszú ideig hatékony.

A brit Warwicki Egyetem gyógyszerkutatója, Ayfer Ali szerint a szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni. Noha valószínűleg ritkák, ezek komolyak is lehetnek tette hozzá a szakértő.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben, és minden szükséges ellenőrzésen átment. Az orosz elnök fontosnak tartotta megemlíteni, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének tudósa a döntést „meggondolatlannak és ostobának” nevezte. Egy nem megfelelően tesztelt vakcinával végzett tömeges oltás etikátlan. Az orosz oltási kampányban jelentkező bármilyen probléma katasztrofális lenne mind az egészségre káros hatásai, mind a védőoltások lakossági elfogadásának és hitelének további rontása miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?