Idén is teljesíthető a műanyagmentes július kihívás

Az idei nyárra is meghirdették a műanyagmentes július nevű kezdeményezést, amelyhez bárki csatlakozhat. A lényeg 2020-ban is az, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk, legalább egy hónapig –  írja a nlc.hu portál.

„Ma indul a műanyagmentes július! Egy egész hónapotok van rá, hogy kipróbáljátok, milyen az élet műanyagmentesen” - írta a Greenpeace Magyarország a Facebook-oldalán. A kihívás célja idén is az, hogy felhívja a figyelmet a műanyaghasználattal összefüggésben lévő környezetszennyezés káros hatásaira. Mint tudjuk, a műanyaggal az az egyik legnagyobb probléma, hogy többnyire rövid ideig használjuk a belőle készült termékeket, cserébe több száz év az átlagos lebomlási ideje.

A műanyagmentes július jegyében idén is két szálon futnak az események. A kezdeményezéshez csatlakozó üzletek, boltok, vendéglátóhelyek vállalják, hogy minél kevesebb műanyagból készült terméket használnak júliusban: amit csak lehet, környezetbarát megoldásra cserélnek. A civileket pedig szintén buzdítják, hogy egyénileg, a saját személyes környezetüket igyekezzenek minél műanyagtól mentesebbé tenni. Az egyszerhasználatos műanyagok száműzése egy egész hónapra – vagy életre – fontos ügy, hiszen évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk.

 

A Plastic Free July mozgalom Ausztráliából indult 2011-ben, tavaly globálisan rekordot jelentő számban több millióan csatlakoztak a kihíváshoz, amelynek hatása nem csak júliusban érezhető, hiszen sokan már egyáltalán nem használnak műanyag szívószálakat, evőeszközöket – olvasható a Jön Alapítvány honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?