Magyar kutató kapott rangos nemzetközi elismerést a CERN-ben

Magyar kutató kapott rangos nemzetközi kitüntetést: Nemes Frigyes János fizikus is elnyerte az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) CMS kísérletének díját, a CMS Eredményességi Díjat.

A CMS a genfi székhelyű CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, LHC gyorsítójának egyik nagy nemzetközi kísérlete. A díjat a CMS-kísérlet 2007-ben alapította az egyéni teljesítmények elismerésére, és a kísérlet azon tagjai nyerhetik el, akik jelentős és tartós egyéni eredménnyel járultak hozzá a kísérlet sikeréhez – olvasható a Wigner Fizikai Kutatóközpont MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a díj rangját érzékelteti az is, hogy a CERN-ben dolgozó mintegy 15 ezer emberből csaknem 5500-an a CMS-kísérlet tagjaként tevékenykednek és közülük csupán 28-an kaphattak hasonló elismerést az idén.

Az indoklás szerint Nemes Frigyes János a 2019-es CMS Eredményességi Díjat az LHCoptika paramétereinek a Precíziós Proton Spektrométer (PPS) adataiból történt innovatív, eredeti és gondos munkája alapján nyerte el, amely minden PPS-adatokon végzett CMS kísérleti analízis alapjává vált.

Nemes Frigyes János a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Kutatóintézetében a Femtoszkópiai Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa. PhD-jét az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) szerezte 2015-ben. Nemes Frigyes János magyar tagja a CERN LHC gyorsító CMS és TOTEM kísérleteinek. A díjról és a díjazottakról további információ a https://cms.cern/ oldalon érhető el.

Kapcsolódók

Kimaradt?