Négyszer nagyobb lehetett a jelentettnél a koronavírus-járvány első hulláma Kínában

Több mint 232 ezren fertőződhettek meg az új koronavírus-járvány első hullámában Kínában, ami négyszer több annál mint amit a hivatalos statisztika mutat, állítják hongkongi tudósok.

A szárazföldi Kína február 20-ig 55 ezer esetet jelentett, azonban ha visszamenőleg alkalmazzák a COVID-19 eset jelenleg érvényes meghatározását az akkori helyzetre, akkor ennél sokkal nagyobb szám jön ki, állítják a Hong Kong-i Egyetem kutatói a Lancet folyóiratban is közzétett tanulmányban, hívja fel a figyelmet a Guardian brit napilap.

A kínai egészségügyi hatóságok január 15. és március 3. között többször változtatott a COVID-19 betegség meghatározásán, ami jelentős ugrásokat okozott a statisztikákban. Múlt héten például a vírus első gócpontjának tartott Vuhan városáról kiderült, hogy az eddig jelentettnél 50 százalékkal nagyobb volt a valós elhalálozási arány. A kutatók szerint ezeket a változásokat figyelembe kell venni a vírus terjedési sebességének a tanulmányozásakor.

Kínában a hivatalos adatok szerint jelenleg több mint 83 ezer regisztrált fertőzött van. Világszinten meghaladta a 183 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma, és a 2,6 milliót a regisztrált fertőzöttek száma.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapfotó: Agerpres/Xinhua)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?