Megnőtt az internetes bűncselekmények száma a járvány miatt

Jelentősen megnőtt az internetes felületeken elkövetett csalások száma az Európai Unióban a koronavírus-járvány miatt - tájékoztat az EuroNews. 

Az EU illetékes szervei megpróbálják felvenni a harcot a bűnözőkkel, akik az emberek félelmeit használják ki - mondta el az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. „Megdöbbentően sok hamis gyógyszert, fertőtlenítőt és csodás gyógyulást kínáló szert árulnak online. A legtöbb a hamisított szájmaszkból van ezekben a napokban. Hogyha kifejlesztik a koronavírus elleni védőoltást, akkor azt az országok kormányai, a közintézmények fogják bejelenteni. Megbízható forrásokból értesülnek majd róla" - magyarázta a politikus.

Az Europol segitségével több mint négymillió tiltott gyógyszert foglaltak le a hatóságok az EU-ban, és 2500 közösségi médiafelületet, online kereskedelmi weboldalt és hirdetést töröltek. Több bűnszövetkezetet is sikerült felszámolni, 121 embert pedig letartóztattak. 

A hamis gyógyszerek életveszélyesek lehetnek, ezért csak ismert gyógyszert vásároljunk lehetőleg csak gyógyszertárakból. 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?