banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

A maraton után a futók 70 százalékánál találtak szívproblémát cseh kutatók

A tavalyi prágai maraton résztvevői 70 százalékánál találtak szív- és veseproblémát a célba érkezés után cseh kutatók.

A prágai IKEM orvostudományi kutatóközpont tudósai szerint az amatőr futók gyakran megfelelő felkészülés nélkül, esetleges betegségeikről nem tudva vesznek részt maratoni távú futóversenyeken, ami károsíthatja az egészségüket.

„A következmények általában időlegesek és pihenéssel elmúlnak" – mondta Eva Kieslichova, az IKEM aneszteziológiai és intenzív klinikájának vezetője.

2019 májusában a kutatók a prágai maraton 97 résztvevőjét vizsgálták meg közvetlenül a 42,2 kilométeres táv lefutása után. Egyik legfontosabb megállapításuk az volt, hogy még az aktív, lelkes, hetente többször edző amatőr futók testtömege is nagyon hasonló volt az átlagnépesség testtömegéhez.

Számos országban a maraton nevezési feltétele az orvosi igazolás, a prágai maratonra elég a nevező aláírása – mondta el a CTK hírügynökségnek a verseny szervezője.

Jan Pirk, az IKEM kardiológiai központjának vezetője, aki maga is amatőr futó, hozzátette, hogy a maratoni táv nem való mindenkinek és nem szabad minden áron megpróbálni teljesíteni.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?