Kiderült: jó hatással vannak az egészségünkre a művészetek

A műélvezet vagy a művészi alkotó tevékenység olyan ádáz betegségekre adhat választ, mint a diabétesz – véli a szervezet ideiglenes regionális igazgatója.

A kulturális és kreatív tevékenység, mint amilyen a tánc, az éneklés vagy a múzeumlátogatás, jótékony hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre, például demencia esetén a tánc és az éneklés javíthatja a koncentrálást és az emlékezetet – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája, miután áttanulmányozott 900, ebben a témában világszerte publikált kutatást.

Ez az első eset, hogy a WHO a művészeteknek az egészségre gyakorolt hatását kutatta, és a hétfőn Koppenhágában és Helsinkiben egy időben publikált jelentés, a Health Evidence Network (HEN) az eddigi legátfogóbb vizsgálata a témának. A vizsgált 900 publikáció összesen több mint 3000 kutatás eredményét tartalmazza.

„A műélvezet vagy a művészi alkotó tevékenység olyan ádáz betegségekre adhat választ, mint a diabétesz, az elhízás vagy az elmeállapot rendellenességei" – mondta Piroska Östlin, a WHO ideiglenes regionális igazgatója hétfőn Helsinkiben, ahol a koppenhágai központú szervezet honlapján közzétett jelentést egy rendezvényen is bemutatták. „A művészetek képesek megoldást kínálni olyan problémákra, amelyeket a hagyományos orvosi gyakorlat képtelen kezelni" – tette hozzá a magyar származású egészségügyi szakember.

A WHO/Europe-jelentés szerint kimutatták, hogy a zenehallgatás segíthet kordában tartani a vércukorszintet átlagos vagy stresszes helyzetekben, cukorbetegekben és egészséges emberekben egyaránt. Ugyancsak bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mesét mondanak elalvás előtt, hosszabb időt töltenek alvással éjszaka és jobban tudnak koncentrálni az iskolában nappal.

A zenehallgatás vagy a kézműves tevékenység hasznos lehet az egészségügyi intézményekben, és kiegészítheti vagy javíthatja a hagyományos orvosi kezelést, például csökkentheti a rákterápiák mellékhatásait, mint amilyen az aluszékonyság, az étvágytalanság, a légzési nehézség vagy a hányinger. A csoportosan gyakorolt művészi tevékenységnek is jótékony hatása lehet, az iskolai színjátszócsoportok léte például csökkentheti az iskolán belüli egészségtelen versengést és a megfélemlítést (bullying).

A WHO/Europe jelentése öt kategóriában vizsgálta a művészetek egészségre gyakorolt hatását, így az előadóművészetekben (zene, tánc, éneklés, színház), a képzőművészetekben (kézművesség, formatervezés, festészet, fotó), az irodalomban (olvasás, írás, irodalmi fesztiválok látogatása), a kultúrában (múzeum-, koncert- és színházlátogatás) és az online művészetekben (animáció, digitális művészet).

Kapcsolódók

Kimaradt?