Egyetemista évek Kolozsváron: a felsőbb évesek adnak tippeket gólyáknak – 3. rész

Sorozatunk indulásakor arra kértük a Kolozsváron tanuló felsőbb éves hallgatókat, adjanak tippeket, tanácsokat az újonnan érkezett diáktársaiknak, hogy könnyebben boldogulhassanak az egyetemista élet forgatagában. A harmadik részben arról világosítjuk fel a gólyákat, miként lehet elkerülni az eltévedést, hogyan tanácsos buszozni a kincses városban, és hol találhatóak a legjobb szórakozóhelyek.

A közel 40 válaszadóval olyan témákat feszegettünk, amelyek a legtöbb diákot foglalkoztatják: az első részben javaslatot kaptunk többek között arra, hogyan lehet spórolni az egyetemi évek alatt, és milyen munkákat kereshetünk elsőévesként. A második részben arról világosítottuk fel a gólyákat, mi a jó módszer a románnyelv-tanulásra, hogyan lehet beilleszkedni a magyar közösségekbe, barátokat és párt szerezni az egyetemi évek során.

De frappáns válaszok érkeztek a főzésről, bentlakásról és albérletekről, valamint az időbeosztásról, a vizsgákról és a tanárokról is jutottak hozzánk hasznos információk. Ezeket a későbbiekben osztjuk meg olvasóinkkal.

„A Google a barátod”

A felsőbb évesek egyöntetűen azt vallották, eltévedéskor a Google az, ami a segítségünkre lehet: „a Google a barátod. Ez a leghasznosabb üzenetem a gólyáknak. Bannerekre kellene kiírni” – nyomatékosította egy válaszadónk a térkép fontosságát, egy másik pedig kiemelte, hogy „a Google Térkép applikációja ismeri a kolozsvári buszjáratok menetrendjét, és mindig pontos”.

A Google Térképes javaslatok mellett érkeztek egészen érdekes kivitelezések is: ha nincs nálunk mobilkészülék vagy éppen internet hiányában szenvedünk, akkor „a 24B busz körbemegy a városon. Biztosan lesz az utazás közben legalább egy ismerős megállóhely” – magyarázta egy válaszadónk.

Többen pedig a papír alapú térképekre voksoltak: „rengeteg alkalommal eltévedtem. Számomra az volt a bevált módszer, hogy vettem egy térképet (a Piața újság közepén van, és körülbelül 5 lejbe kerül), és bejelöltem minden fontos helyszínt rajta (egyetem, lakás, buszmegálló, vonatállomás, nyomda, Bulga). A lakásomhoz legközelebb eső buszmegállóban, illetve az egyetem buszmegállójában lefotóztam az érkező buszokat jelölő táblát, így bárhol jártam, mindig meg tudtam nézni, hogy hányas buszra ülhetek fel”.

Mások a lassú gyaloglásra szavaztak, amelynek során könnyebben rögzül a táj- és az utcakép, és olyanok is akadtak, akik a járókelőktől való kérdezősködést javasolták. Akadt egy olyan válaszadónk, aki kiemelte, örülne, ha megjelenne egy olyan app, amely tartalmazza a kolozsvári utcák és terek neveit románul és magyarul is, mert gyakran a különböző elnevezések nehezítik meg a helyzetet.

„Jegyeket, bérleteket!”

Kíváncsiak voltunk, hogy van-e valamiféle elterjedt taktika az egyetemisták körében, amellyel a buszjegy-ellenőröket kijátsszák. Kiderült, az úgynevezett „blattolást” (amely az egyetemisták körében a jegy és bérlet nélküli buszozást jelenti) úgy kerülik el, hogy nem taktikáznak, minden alkalommal jegyet váltanak és bérletet újítanak, „mert ha nem, az ellenőr utolér, akármilyen gyorsan is fut az egyetemista”.

Annyit azonban megtudtunk, hogy „az ellenőrök rendszerint a középső és a hátsó ajtón ülnek fel. Általában bőrdzsekit viselnek és cigiznek. A megállóban pedig gyanúsan távol állnak mindenkitől”. Hozzátették, „az ellenőröktől akkor is frászt kap az ember, ha van bérlete, így fontos, hogy ne felejtsük otthon a bérletünket, mert kijátszani nem lehet őket, és még csak az sem használ náluk, hogy éppen tudunk-e románul vagy sem”.

A válaszadóink között persze akadtak, akik kipróbálták a „blattolást”, de hozzátették, most már egyre ritkábban lehet átverni az ellenőröket. „Eddig az SMS-módszer működött: csak akkor küldted el az üzenetet, ha már láttad az ellenőrt, de most már akkor is megbüntetnek, ha nem küldöd el buszra szállás előtt”.

Akadtak bölcs válaszadók, akik oktató jelleggel üzentek a fiataloknak: „nem büntettek meg soha. A tömegközlekedés egy szolgáltatás, amit akkor használok, ha ki is fizetem. Nem azért kell jegyet váltani, mert júj, jön az ellenőr, hanem azért, mert úgy normális használni egy szolgáltatást, ha ki is fizeted. Különben nem vagy más, csak egy piti tolvaj, aki 2,50 lejt képes lopni”.

A legtöbben azt tanácsolták, hogy azok, akik ingyenes helyen vannak az egyetemen, ne sajnálják azt a néhány lejt, és újítsanak folyamatosan bérletet, mert annak nem lesz semmi következménye. Akadtak olyanok, akik a buszozás helyettesítését emelték ki, mint kellemetlenségeket elkerülő módszert: ilyen a roller, a Cluj Bike és a gyaloglás – hangsúlyozták.

Éjszakai élet Kolozsváron

„A gólyabál segít az elsőéveseknek beilleszkedni, és egy baráti körbe helyezi őket az egyetemi éveik alatt” – emelte ki egy válaszadónk. Emellett „első fergeteges bulinak tökéletes”, és fontos, hogy ne csak a bálra, hanem „a gólyatáborba is elmenjen az elsőéves, mert olyan élményekkel gazdagodhat, amelyet máshonnan nem tudna pótolni” – hangsúlyozta egy másik.

Ha pedig a gólyabál véget ért, „a központ tele van magyar szórakozóhelyekkel, azt hiszem, minden magyar egyetemista ezeken a helyeken érzi legjobban magát” – írta egy következő válaszadónk.

A felsőbb évesek rengeteg szórakozóhelyet felsoroltak, amelyekből az elsőévesek kedvükre válogathatnak: ilyen a Bulgakov, a Janis, a Rhédey, az After Eight, a Flying, a Noa, az Enigma, a Form Space, a Submarine, az Insomnia, a Sisters, a Gazette és a Midi, de a lista az igényektől függően akár végeláthatatlan is lehet.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy „érdemes minél több helyet kipróbálni, zenei ízléstől és pénztárcától függően”, valamint „a középkategóriát érdemes választani”.

Akadtak, akik arra voksolnak, hogy „minden napra juthat egy kocsma”, de észben kell tartani, hogy a „kolozsvári éjszakák néha reggelig tartanak, és fura helyekre vezethetnek el, valamint olyanok, mint a minden ízű drazsé: nem lehet tudni, hogy éppen milyen ízzel maradsz utánuk”.

Hozzátették, sokan azt gondolják, hogy a házi bulik a legjobbak, ebben pedig van is igazság, de azért azt tanácsolják, hogy ne rekesszék ki magukat a fiatalok a kolozsvári éjszakai pezsgésből: „a legjobb szórakozóhely az, ahol te és a barátaid legjobban érzitek magatokat. Igyál otthon, élj az ingyen belépőkkel és ingyen italokkal, táncolj hajnalig, és buli után a shaorma a Sora-nál kötelező”.

A felsőbb évesek figyelmeztették is a gólyákat: „a kolozsvári éjszakák mindig pörögnek, a maximális biztonságért egyedül soha ne kószálj bennük”.

Kapcsolódók

Kimaradt?