Egyetemista évek Kolozsváron: a felsőbb évesek adnak tippeket gólyáknak – 2. rész

Sorozatunk indulásakor arra kértük a Kolozsváron tanuló felsőbb éves hallgatókat, adjanak tippeket, tanácsokat az újonnan érkezett diáktársaiknak, hogy könnyebben boldogulhassanak az egyetemista élet forgatagában. A második részben arról világosítjuk fel a gólyákat, mi a jó módszer a románnyelv-tanulásra, illetve hogyan lehet beilleszkedni a magyar közösségekbe, barátokat és párt szerezni az egyetemi évek során.

A közel 40 válaszadóval olyan témákat feszegettünk, amelyek a legtöbb diákot foglalkoztatják: az első részben javaslatot kaptunk többek között arra, hogyan lehet spórolni az egyetemi évek alatt, és milyen munkákat kereshetünk elsőévesként.

De frappáns válaszok érkeztek arról is, mi a legjobb módszer, hogy ne tévedjünk el a városban. A buszozásról, a buszjegy-vásárlás és buszbérlet szükségességéről, a kolozsvári éjszakai életről, főzésről, bentlakásról és albérletekről is érkeztek hozzánk hasznos információk. Ezeket a későbbiekben osztjuk meg olvasóinkkal.

Hogyan tanulhat az elsőéves románul?

A felsőbb évesek praktikus románnyelv-tanulási tippekkel szolgáltak: kiderült, a román barátok és szerelmek fejlesztik a nyelvtudást, éppen ezért közel kell engedni magunkhoz a román nemzetiségű fiatalokat, akkor is, ha az elején nem teljesen értjük egymást: „szereztem egy román pasit, azóta szárnyal a nyelvtudásom”, „kerestem román barátokat, és az ügyintézés során is belejöttem”.

Többen arról is beszámoltak, hogy a filmek, híradók és könyvek románnyelvűre cserélése is elősegíti a felzárkózást: „román híradót néztem, illetve letöltöttem egy praktikus offline magyar–román, román–magyar szótárat”, „tévében angolul néztem a filmet román felirattal, és román könyveket olvastam”. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a román helyek és közösségek fejlesztik a nyelvtudást, legyen szó bentlakásról, szórakozóhelyekről vagy tanfolyamokról: „román szakon tanultam, és megbirkóztam azzal, hogy néha kinevetnek”, „bentlakásba mentem, ahol voltak román szobatársaim”, „jártam egy felnőtteknek szóló románkurzusra”, „román helyekre jártam, román társaságokkal, és román szervezeteknél önkénteskedtem”.

Kiderült, nem annyira ördöngös a román nyelv, bár kiemelték, ne csupán magyar társaságokba járjanak a fiatalok az egyetem folyamán, mert akkor visszafejlődik a tudásuk. Többen is beszámoltak arról, hogy a középiskolai szintjükhöz képest a magyar társaságok, helyek és események következtében sokat csökkent a romántudásuk.

Miként szerezhet barátokat a gólya?

Az első és a legfontosabb tanács: „légy nyitott, és figyelj a beszélgetőpartneredre!”

A válaszadóink többsége arra szavazott, hogy a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) programjain hatékonyan ismerkedhet diáktársaival az elsőéves, és zökkenőmentesen illeszkedhet be a kolozsvári magyar életbe. A diáknapok, a csoporttársak és a magyar rendezvények mind olyan tényezők, amelyek észrevétlenül tesznek a magyar közösség aktív tagjává – hangsúlyozták a megkérdezettek, akik arról is beszámoltak, hogy a Kolozsvári Magyar Napok és heti rendszerességű táncházak is összehozzák a magyar fiatalokat.

A felsoroltak mellett a Bulgakov, a Heltai, a Sétatér, az EMKISZ, a különböző felekezetek ifjúsági csoportjai, a bentlakások és a KMDSZ szakosztályai is biztosítják a magyar fiatalokkal való időtöltést, hangsúlyozták az idősebb egyetemisták.

A diáknapos csapatokban könnyen megy az ismerkedés, akárcsak az egyetemen, ahol „a kurzusokon beszélgetést kezdeményezhetnek” – hangsúlyozták. Emellett a kávézók és a kocsmák is gyakran megjelentek mint barátkozási lehetőséget biztosító helyszínek, amelyeket az idősebb generáció azzal magyarázott, hogy „ha van sör, akkor könnyű a barátkozás”, vagy „a cigizés szünetekben összehozza az embereket: ha nem is cigizel, járj ki a cigisekkel”.

A barátkozás legjobb módszerét is megfogalmazták: „mindig nyitottnak, mosolygósnak, kezdeményezőnek kell lenni, bátran megszólítani az új csoporttársakat és az embereket, a bentlakás cigizőjében, konyhájában. Megéri, mert cserébe hozzád is hasonlóan viszonyulnak: a kedvesség vonzóbbá teszi az embert”.

„Ne siessétek el” – párkapcsolati tippek az idősebbektől

Több felsőbb éves is elmondta, hogy az egyetemi évei alatt talált rá a szerelem. Persze, nem úgy, hogy reggeltől estig kereste, míg végre megtalálta az igazit, hanem szépen lassan érkezett, míg ő türelmesen várt: „azt javaslom, ne siessék el. Csak azzal töltsenek időt, akiben megvan az, amire a lelküknek szüksége van. Legyenek őszinték magukkal és a másik féllel is, ne pazarolják egymás idejét” – hangsúlyozta egyik válaszadónk.

Az idősebbek arról is beszámoltak, hol és hogyan lehet hatékonyan ismerkedni: „személyesen ismerkedtünk meg, majd nagyon sokat beszéltünk a Facebookon. Szerencsénkre két percre lakunk egymástól, szóval sok időt tudunk együtt tölteni” – emelte ki egy megkérdezett. „Az egyetemen és különböző egyetemistáknak szervezett rendezvényen a legkönnyebb ismerkedni” – tette hozzá egy másik válaszadó.

Válaszadóink többsége az egyetemre voksolt. Elmondásuk szerint, ott a legkönnyebb és a leghitelesebb ismerkedni, főleg, ha barátokon vagy csoporttársakon keresztül talál párt magának az ember.

Meglepő válaszok is érkeztek: „licis koromban kezdődött a kapcsolatom, két év távkapcsolat után ez az ötödik közös évünk Kolozsváron. Házasság lett belőle. Javaslat: ha komoly kapcsolatot keresel, akkor ne érd be kompromisszumokkal” – emelte ki egy felsőbb éves.  „Legelőször egy online stoppos úton találkoztunk, akkor sokat nem beszéltünk. Ezt követően diáknapokon találkoztunk, és utána elkezdtünk beszélni, találkozni” – felelte egy másik.

Jócskán akadtak olyanok is, akik nem arra fektették a hangsúlyt, hogy miként érdemes szerelmet keresni, hanem ellenkezőleg: azt ecsetelték, hol tilos a párkeresés. Egyik válaszadónk kifejtette, az egyéjszakás kalandokat hanyagolni kell, helyette „adj időt az ismerkedésnek, nyiss bizalommal és őszinteséggel a kiszemelted felé”. Arról is beszámoltak, hogy hiába válogat a fiatal, „nem világmegváltó személyek vannak Kolozsváron”, majd hozzátették, az elsőévesekre egy szabály vonatkozik a párkeresésben: „ne dőljenek be a süketdumának, és ha lehetséges, ne buliban próbálják megtalálni életük szerelmét”.

Emellett az is szóba jött, hogy a vizsgákra milyen hatást gyakorol a párkapcsolat: „Csak óvatosan a szerelemmel: ha szeretnéd minél hamarabb letudni az egyetemet, és nem akarsz elmaradt vizsgákat, akkor ne vállalj be egy kapcsolatot. Én is így buktam ki...” – vallotta be az egyik felsőbb éves.

Végül pedig tanácsokkal is szolgáltak: „soha ne gyere össze olyannal, akivel közös óráitok vannak. Akkor jó, de szakítás után tök szar. Van egy csomó más fiú Kolozsváron. Tutti”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?