Idősek világnapja: tizenegy ötlet a közös ünneplésre

Minden évben október 1-jén az időseket köszöntjük. A legértékesebb módja az ünneplésnek az együtt töltött idő, ezért összegyűjtöttünk tizenegy programot, ötletet, amivel megünnepelhetjük az időseket.

A digitális eszközök

Az idősebb generáció számára néha nehézséget okoznak az okostelefonok- és kütyük. Az idősek világnapja jó alkalom arra, hogy megmutassuk nekik ezek használatát.

Hívjuk fel!

Ha távol élünk idős szeretteinktől, használjuk ki a digitális eszközök adta lehetőségeket. Hívjuk fel őket telefonon, esetleg Skype-on.

A kincseket rejtő ruhásszekrény

Aki egy kicsit követi a divatot az tudja, hogy ami egyszer trendi volt, az pár év, évtized után újra divatba jöhet. Az édesanyánk, nagymamánk ruhásszekrénye pedig igazi kincseket rejthet. Kitűnő családi program lehet, ha megkérjük őket, mutassák meg kedvenc ruhadarabjaikat, meséljék el ezek történetét és lehet akad majd olyasmi, amit ők már nem, de mi szívesen hordanánk. 

Családfa

Ha még nincs, készítsünk a nagyszüleink segítségével egy részletes családfát. Tüntessük fel az egész családot, a távolabbi rokonokat is.

Vegyük elő a fényképalbumokat!

A digitalizáció korában ritkán rendezzük albumokba a kedvenc képeinket, néhány évvel, évtizeddel ezelőtt azonban ez még nem így volt. Az idősek világnapja jó alkalom arra, hogy leporoljuk a szüleink, nagyszüleink – vagy éppen gyerekkorunk – idejéből maradt fényképalbumokat és nosztalgiázzunk kicsit. 

Mozi, színház, vacsora

Az időseknek néha nehezebb kimozdulni otthonról, ezért biztosan örömüket lelnék abban, ha együtt elmennénk velük kirándulni, moziba, színházba vagy éppen egy étterembe vacsorázni. 

A könyv mindig jó ötlet

Olvassunk fel nekik! Gyerekkorunkban bizonyára sok mesét hallottunk a szüleinktől, nagyszüleinktől, viszonozzuk ezt a kedves időtöltést. Az idős korral együttjárhat a látásromlás is: ezért olvassunk fel nekik a legfrissebb híreket, egy szép verset vagy akár egy jó krimi egy fejezetét.

Segítsünk!

A lakásban, a ház körül mindig akad valami tennivaló. Segítsünk! Legyen az befőzés, szüret vagy éppen az állatok gondozása, ajánljuk fel segítségünket.

Kíméljük őket!

Vásároljunk be nekik! Ajánljuk föl a szüleinknek, nagyszüleinknek vagy akár a szomszédban élő idős néninek, hogy bevásárolunk neki, így megkímélhetjük őt a fárasztó cipekedéstől.

Főzzünk!

Legendás a családban a nagymama almás pitéje vagy a nagypapa gulyása? Kérjük meg, hogy ossza meg velünk a receptet és főzzünk együtt. 

Egy kis kényeztetés

Egy kis kényeztetés senkinek sem árt. Menjünk el idősödő szeretteinkkel egy termálfürdőbe vagy fizessük be őket egy kellemes masszázsra.

Kapcsolódók

Kimaradt?