Már a Google Play Áruház is megbízhatatlan: átverős applikációkat kínál

Közel száz olyan reklámprogramot találtak az Android eszközökön használt Google Play Áruházban, amely hasznos applikációnak álcázta magát, de valójában hirdetések közzétételére lett kifejlesztve – hívta fel a figyelmet a computerworld.hu portál.

Az Androidos felhasználóknak érdemes ezentúl óvatosan eljárniuk, és letöltés előtt tüzetesen átböngészniük az appok értékelését, amikor a Google Play Áruházban válogatnak, figyelmeztetnek a szakemberek. A Trend Micro kiberbiztonsági cég 85 különböző hamis applikációt talált, amely hirdetések közzétételére lett kifejlesztve, de játékprogramnak vagy kamera appnak álcázta magát, és ezeket az átverős szoftvereket több mint nyolc millió alkalommal töltötték le.

A Trend Micro által beazonosított programok átugorhatatlan hirdetésekkel borították be a mobilkészülékek kijelzőit, ráadásul megszabadulni is nehéz volt tőlük, mert letöltés után egy parancsikont helyeztek el a nyitóképernyőn, és a felületes törléskor csak ez tűnt el, maga az app továbbra is öt percenként küldözgetett hirdetéseket.

Amennyiben ilyen appot telepítettünk, lépjünk be a Beállítások menü Alkalmazások menüpontjába, keressük meg az appot, és innen töröljük, hangsúlyozzák a szakértők.

A Trend Micro arra is rávilágított, hogy érdemes az appok alatti értékeléseket a letöltések előtt elolvasni, mert a most beazonosított átverős alkalmazások alatt is megannyi bosszús vélemény tornyosult, így a „kollektív bölcsesség” megközelítőleg reálisan ír le egy-egy terméket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?