Kutatók szerint lassíthatja az agy öregedését a fül „csiklandozása"

A Leeds Egyetem kutatói szerint a fül elektromos árammal való stimulálása lassíthatja az agy öregedését, mert a „csiklandozás” segít egyensúlyba hozni az idegrendszert, és 55 év felett még az agyi öregedést is lelassítja – közölte a 24.hu portál.

A kutatások során rájöttek, már a kéthetes terápia után sokkal frissebb közérzetről és jobb alvásról számolnak be a résztvevők. Az idegrendszeri egyensúlyra a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között van szükség: ezek gyakorlatilag egymás ellen dolgoznak, pontosan azért, hogy az említett egyensúlyt fenntartsák.

Az idősödés folyamatában a szimpatikus idegrendszer kap domináns szerepet, és ennek következtében felborul az arányosság, így hajlamosabbá válunk bizonyos betegségekre, az egészséges testfunkciók pedig időközben lelassulnak, megszűnnek. Az egyensúly megtartásában segít a csiklandozós terápia, amelynek során az úgynevezett bolygóideg kerül stimuláció alá.

Az Aging tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csiklandozásnak becézett módszer hozzájárulhat az egészségesebb öregedéshez. A terápia fájdalommentes, és nagyon rövid ideig tart: a beavatkozás során az elektromos jel eljut a test idegrendszeréig. Mindez lelassíthatja az öregedési folyamatot, és főleg azok számára lehet hasznos, akik olyan krónikus betegségekkel küzdenek, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség vagy pitvarfibrilláció.

A kutatók szerint a fül egy átjáró a szervezet idegrendszeréhez: rajta keresztül úgy lehet stimulálni az idegrendszert, hogy közben távol maradhatnak az invazív eszközök.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?