Izzad éjszaka? Hormonzavar is okozhatja

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható – minderről a Budai Endokrinközpont közleménye tájékoztat.

Már egyetlen kevés alvással töltött éjszaka is nagy gondokat okozhat, gondoljunk csak azokra a balesetekre, amelyekért az álmosság a felelős. Ha tartósan fennáll a pihentető alvás hiánya, az már nem csak figyelmetlenséget, de komoly egészségügyi károkat is okozhat. Megemelkedik hatására a vérnyomás, nagyobb lesz a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának esélye, továbbá kutatások szerint az agysejtek pusztulásához is vezet, felgyorsul az öregedés és a megnő a daganatos megbetegedések kockázata is, nem beszélve a mentális zavarokról.

Az alváshiánynak tehát komoly következményei lehetnek mind rövid, mind hosszútávon, ezért fontos, ha valami akadályozza a nyugodt alvásunkat, azt mihamarabb ki kell iktatni.

Nem csak a kánikula okozhatja

Az éjszakai verejtékezés az egyik leggyakoribb oka az alvászavaroknak, hiszen ekkor nem elég szenvedni magától az izzadtságtól, de kénytelenek vagyunk felkelni az éjszaka közepén, hogy átöltözzünk, ami után gyakran már nehéz visszaaludni. A panaszt gyakran a hőség okozza, melyet jól megválasztott ágyneművel, pizsamával, sötétítővel, légkondicionálóval lehet elviselhetőbbé tenni. Ám ha az éjszakai izzadás nem függ össze az időjárással, így érdemes hormonzavarra is gyanakodni!

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködés egyik jellemző tünete az anyagcsere fokozódása miatt a túlzott verejtékezés, mely gyakran az éjszakai órákban jelentkezik. Ezen kívül felléphet még heves szívdobogás, menstruációs panaszok, alvászavarok, fogyás, valamint gyakori hasmenés. TSH, T3, T4 hormonok ellenőrzésével megtudhatja, fennáll-e a probléma. Kiegészítésként az orvos pajzsmirigy ultrahangot is javasolhat. Kezelése általában gyógyszeres úton történik, ám súlyosabb esetben izotópos kezelésre vagy műtétre van szükség.

Inzulinrezisztencia

Az IR korunk egyik népbetegsége, mely gyakran jár együtt éjszakai izzadással. Ekkor a szervezet túl éjszakai izzadás okaisok inzulint termel, hogy kordában tarthassa a vércukorszintet. Veszélye, ha a sok inzulin termelésében a hasnyálmirigy kifárad, 2-es típusú diabetes lép fel. Az IR jellemző tünetei még a meddőség, menstruációs panaszok, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés és a túlsúly. Kezelése személyre szabott diétával, rendszeres mozgással és szükség esetén gyógyszeres úton történik.

Terhesség, klimax

Mindkét állapot során jelentős hormonális változások zajlanak, és ennek során bizony nem ritkák a hőhullámok és az éjszakai izzadások. Várandósság során csupán tüneti kezelés jöhet szóba (légkondicinonáló, ventillátor, jól szellőző ágynemű), ám klimax esetén hormonterápiával lehet véget vetni a kellemetlen panasznak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?