Növénypusztító hatásúak lehetnek az eldobott cigarettacsikkek

Az angliai Ruskin Egyetem kutatásai szerint az eldobott cigarettacsikkek gátolhatják a növények fejlődését, mert azok a talajba kerülnek, a filterükkel pedig károsítják az élővilágot – írja a greenfo.hu portál.

Becslések szerint a világon évente 4,5 ezer milliárd csikket dobnak el, ez a legelterjedtebb műanyagszemét, még akkor is, ha a legtöbb csikk bioműanyagból, cellulóz-acetát-szálból készült szűrőt tartalmaz.

A brit tanulmány rávilágított, a csikkek jelenléte a talajban 27 százalékkal csökkenti a lóhere kicsírázásának esélyét, és 28 százalékkal a szárhosszt. A fű esetében mindez 10, majd 13 százalékkal lesz kisebb, hangsúlyozza a BBC. „A két vizsgált növény, a perje nevű fűféle és a fehér here fontos takarmány, de elterjedt a városi parkokban, zöld területeken is. Hozzájárulnak a fajok egészségéhez, a fehér here fontos a beporzó rovaroknak és a nitrogén megkötése miatt is” – magyarázta a kutatás vezetője, Dannielle Green.

Arra is rájöttek, hogy az el nem szívott cigaretták szűrőjének majdnem ugyanolyan a hatása a növények életére, mint a használt szűrőknek, ami arra utal, hogy a károkat maga a filter okozza, a dohány égetéséből származó mérgek nélkül is. Mintát vettek az eldobott csikkekből, és megállapították, Cambridge területén akár 128 darab csikk is lehet egy négyzetméteren.

A tanulmány társszerzője, Bas Boots hozzátette: „ugyan további kutatásra van szükség, úgy véljük, a filter kémiai összetételének számlájára írhatók a károk. A bioműanyaghoz adott szerek teszik hajlékonyabbá a szűrőt, ezek kimosódhatnak a talajba és a kezdetekkor károsíthatják a növényi életet”.

Kapcsolódók

Kimaradt?