Kutatás: a csótányok ellenállnak a rovarirtó szereknek

Az evolúció a sokak által gyűlölt csótányok esetében is serényen végzi a munkáját, melynek következtében az ízeltlábúak védelmet alakítottak ki az elpusztításukra kifejlesztett vegyszerek ellen – számolt be az origo.hu.

Egy hat hónapot felölelő kísérlet során arra jutottak a kutatók, akkor sem csökkenthető a csótányok, legfőképpen a német svábbogarak száma, ha több rovarölő kombinációját alkalmazzák az eltávolításukra. Azt is megállapították, a csótányok ellenállása a mérgekkel szemben egyetlen generáció elteltével a hatszorosára nőtt.

A Purdue University professzora, Michael Scharf elmondta, „ez egy olyan kihívás a csótányok ellen folytatott küzdelemben, amit idáig nem ismertek fel”. Mivel a csótányok keresztrezisztenciát alakítottak ki, ami azt jelenti, hiába a kémiai vegyületek összetettsége, ha csak egy kis hasonlóság is adódik a használt szerek között, az ellenálló képesség nemcsak az adott hatóanyag ellen alakul ki a célszervezetek körében, hanem több hatóanyaggal, vagy az egész vegyületcsoporttal szemben is. Mindez azt vonja maga után, hogy a továbbiakban nem lehetséges csupán vegyszerek használatával kiirtani a nem kívánt ízeltlábúakat a lakásból.

A kutatók különféle típusú vegyszerekkel, illetve ezek kombinációival próbálkoztak emeletes házakban a hat hónapos időszak alatt, látványos sikert viszont nem sikerült elérniük. A legjobb esetben is csupán a populáció látványosabb növekedését tudták megakadályozni, számuk ugyanakkor nem szorult vissza. 

A hivatásos rovarirtók hasonlóképpen dolgoznak, több készítményt kombinálnak, arra az esetre, ha az egyik ellen védelem alakulna ki a kártevőkben. Nagyon úgy néz ki, hamarosan ez a metódus teljesen eredménytelen lesz, a rezisztencia képességét a rovarok ugyanis képesek átadni utódaiknak. 

A tudósok szerint a jövőben több különféle módszert kell kombinálni ahhoz, hogy vissza tudjuk szorítani a rovarok invázióját – közölte az Origo.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?