Ha van Gmailje, vigyázzon: a Google naptárán át támadnak a bűnözők

Trükkösen használják ki a bűnözők a Google Naptár egy kevésbé ismert funkcióját, és specifikusan a Gmaillel rendelkezőket veszik célba – számolt be az Origo, felhívva a figyelmet arra, hogy orosz anyanyelvű banda garázdálkodik az online térben.

Amennyiben a felhasználók eseménymeghívót csatolnak leveleikbe, az alapértelmezett beállítások mellett a Google Naptár is automatikusan menti az eseményt az „áldozatok” naptárába, és emlékeztetőket jelenít meg róluk. Nehezítő körülményként hat az a súlyos tervezési hiba, hogy a Gmail által spamként detektált levelekben lévő eseményeket is mentésre kerülnek.

Azért szükségszerű óvakodni az ilyen levelektől, mert jelen pillanatban a bűnözők nem létező nyereményekkel kecsegtetik a felhasználókat, és az ígéretekkel arra próbálják rávenni a potenciális áldozatokat, hogy adják meg a személyes információikat vagy kártyaadataikat egy adathalász webhelyen.

Ugyan a postafiók a kéretlen levelek közé helyezi beérkezésükkor a nem kívánt tartalmakat, a naptár emlékeztetőin keresztül a bűnözők továbbra is képesek a felhasználókat elérni a linkekkel. Az emlékeztetők ráadásul a Google-en keresztül érkeznek, így a megbízhatóság érzetét keltve húzzák csőbe a felhasználókat, akik nagyszámban esnek áldozatául a csalási kísérleteknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?