Megfejtették a szomorú kutyatekintet titkát

Egy új kutatás szerint a háziasításuk során kialakult, különleges szemizom áll a kutyák ellenállhatatlan, szomorú tekintete mögött – írja az MTI. A szakértők úgy vélik, hogy ez az izom nem található meg a farkasoknál. Anne Burrows, a Duquesne Egyetem munkatársa és kollégái hat kutya és két farkas tetemén tanulmányozták a szemizmokat, és megállapították, hogy a kutyák egy speciális izom segítségével emelik meg a szemöldöküket.

A csapat 27 kutyáról és kilenc farkasról is készített felvételeket, miközben az állatok egy embert néztek. A kutyák folyamatosan és intenzíven mozgatták a szemöldöküket, hogy szomorú arckifejezésük legyen, míg a farkasokra ez nem volt jellemző.

A szakértők szerint a kutyák ezt a szemizmot használják a kommunikációhoz, hogy etetésükre és ellátásukra ösztökéljék az embereket.

Gazdáik tudtukon kívül engedelmeskedtek a szomorú szemeknek. A kutatók úgy vélik, hogy az érintett izmok szinte biztosan azért alakultak ki, mert előnyt jelentettek a kutyáknak az emberrel való interakcióban. A fenti feltételezés egyelőre csak egy elmélet, ahhoz, hogy alátámasszák, további vizsgálatokat kell elvégezni.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?