Magyar „csodakutya” a világ 5 legjobb mentőkutyája között

Jelenleg 5 olyan kutya él a világon, aki romkutatásból és területvizsgálatból is rendelkezik mestervizsgával. Symba, a malinois belga juhász, magyarországi mentőkutya egy hete teljesítette a legnehezebb nemzetközi mentőkutyás vizsgát, számolt be az index.hu.

Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője korábban elmondta, elvileg nincs fajtához kötve, melyik kutya érhet el hasonló sikert, de a lazább izomzattal rendelkező vadász- és juhászkutyák a legalkalmasabbak a terület- és romkutatásra. A magyar Symbát ötéves korában sorolták először a 60 legjobb romkereső kutya közé.

Symba gazdája elmondta, évente 20 kutya futhat neki a mestervizsgának, és ebből csupán 5 teljesíti sikeresen. Hozzátette, még őt is meglepetésként érte, hogy kilencéves kutyája egy nagy műtét és nehéz rehabilitációs folyamat után képes volt ekkora teljesítményre.

Egy két évvel ezelőtti mentőkutyás-világbajnokságon egy becsípődött ideg miatt a kutya rosszul lett, majd sokkos állapotba került. A hosszú és kitartó rehabilitáció azonban olyannyira helyrehozta, hogy most már újra a bajnokok között van.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?