Klasszikus festmények műanyag köntösben – tükröt tartanak a fogyasztói társadalomnak

Egy új kezdeményezés söpör végig a világhálón, amely tükröt tart a modern fogyasztói társadalomnak: klasszikus festmények újraértelmezésével mutatják meg, milyen mértékben vált a műanyag életünk részévé. A Quatre Caps Not Longer Life című projektje felhívja a figyelmet a környezetkárosító anyagok használatának visszásságára, méghozzá egy olyan sorozattal, amiben a régi nagy mesterek, Monet vagy éppen Caravaggio alkotásainak újraértelmezései láthatók.

A nlcafe.hu összefoglalójából kiderül, az előrejelzések szerint 2020-ra a műanyagtermelés sosem látott méreteket ölt, és legnagyobb részük olyan hulladékot jelent majd a Föld számára, ami több száz év alatt bomlik le, vagy legrosszabb esetben sohasem. Habár egyre többen népszerűsítik a környezetbarát módszereket, és élnek alternatív megoldásokkal, sőt, egyre több helyen tiltják be a műanyag eszközök forgalomba hozatalát, sajnos korántsem mondhatjuk, hogy a probléma megszűnni látszik.

A projekt kezdeményezői az újragondolt csendéletekkel azt próbálják megmutatni, hogy mennyire „becsomagolt életet” élünk, és milyen nagy gondot jelent az a sok egyszer használatos műanyag, amit nap mint nap hazaviszünk, majd eldobunk. A képek láttán felmerülhet a kérdés: ezeket az alkotásokat is szívesen nézegetné otthona falán az, aki szerint a műanyagszennyezés nem probléma?

Abraham van Beyeren festményének átdolgozott változata. Forrás: nlcafe.hu Caravaggio festményének újragondolása. Forrás: nlcafe.hu Luis Egidio Melenez alkotásának átgondolása. Forrás: nlcafe.hu Monet festményének újragondolása. Forrás: nlcafe.hu Sanchez Cotan művének újraértelmezése. Forrás: nlcafe.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?