Nem is a cukrozott üdítőktől hízunk el?

A The Independent számolt be arról a meglepő eredményre jutó kutatásról, amely szerint nem feltétlenül a cukrozott üdítőitaloktól hízunk el.

A Nottinghami Egyetem kutatócsoportja 1300, 4 és 10 év közötti brit gyerek étkezési szokásait vizsgálta 2008 és 2016 között étkezési napló segítségével. A Glasgow-ban az elhízással foglalkozó európai kongresszuson bemutatott eredmények alapján nincs számottevő különbség azoknak a gyerekeknek a testtömegindexe között, akik naponta fogyasztottak cukrozott italokat és azok között akik nem. 

A kísérlet során a gyerekek 61 százaléka fogyasztott naponta legalább egy cukrozott üdítőt, s több mint 78 százalékuk így sem lépte túl a megengedett napi kalóriabevitel mennyiségét. Ugyanakkor a kutatásban részt vevő gyerekek 78 százaléka fogyasztott több hozzáadott cukrot, mint a napi ajánlott mennyiség. 

Ola Anabtawi, a kutatás vezetője szerint „nem érdemes kizárólag a cukrozott üdítőket hibáztatni a gyermekkori elhízásért”. Katarina Kos, az Exeteri Egyetem kutatója felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzott cukorfogyasztás hatásai csak egy későbbi életszakaszban jelentkeznek majd. A gyerekek manapság jóval kevesebbet mozognak, mint régen, így kevesebb energiabevitelre van szükségük, akármi legyen is annak a forrása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?