Mire jó a babamasszázs? Bedőházi Szende gyógymasszőrrel, oktatóval beszélgettünk

Mindenki tudja, hogy a masszázs rendkivül élvezetes és számtalan jótékony hatása van: erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat és megnyugtat. De mi a helyzet a babamasszázzsal? Milyen jótékony hatásai vannak? Kiknek ajánlott? Többek között ezekre a kérdésekre adta meg a választ Bedőházi Szende gyógymasszőr, babamasszázs-oktató, aki tanfolyamain megtanítja a szülőknek, hogyan masszírozzák kisbabájukat.  

Mi a babamasszázs? Miben különbözik a felnőtteknek szánt masszázstól?

A babamasszázs az egyik legjobb módja az „első közös nyelvünk” kifejezésére a babával. A babák érzékszervei közül születésükkor a tapintóérzék az egyik legjobban kifejlődött, hisz már az anyaméhben is megtapasztalták az érintést, éppen ezért reagálnak olyan jól a masszázsra.

Ez a fajta babamasszázs elsősorban a baba fejlődését segíti elő, nem csak kellemes kikapcsolódást jelent számára. Akárcsak a felnőttek esetében, egyaránt jelenti a test és lélek kezelését, a hangsúlyt mégis a fejlődés elősegítésére helyezzük. Míg a felnőttek esetében a problémáiknak megfelelően a sok és változatos masszázstechnikát különböző erősséggel használunk, a babáknál jóval kevesebb és egyszerűbb módszereket alkalmazunk.

Hogyan segítheti a szülő a kisbaba fejlődését?

Az egyik legjobb módszer, amivel a szülő segítheti gyermeke fejlődését a babamasszázs és a hozzá tartozó mozgásfejlesztő gyakorlatok rendszeres alkalmazása. A szülő minden hónapban a baba korának megfelelő játékos gyakorlatok alkalmazásával színesebbé teheti az együtt töltött időt és játszva vezetheti rá kisbabáját minden új mozgásforma elsajátítására, amit meg kell tanulni 0-tól 15 hónapos koráig. Ez a program segít, hogy harmonikusan fejlődjön a baba testileg, mentálisan és lelkileg.

Milyen jótékony hatása van a babamasszázsnak? Miben különbözik a thai babamasszázs?

A technikák könnyed pontozásos mozdulatokból állnak, nem az izmok „átgyúrásából”, ahogyan a svéd masszázsnál történik. Míg a legtöbb általános masszázstechnika mindenképp olajat igényel, a thai babamasszázst könnyedén alkalmazhatjuk olaj nélkül is. A masszázs során a baba megismeri saját testét, és az agyában egy idő után „térkép” készül a testéről. Ez az agykéreg szomatoszenzoros régiója, amely úgy fejlődik a legjobban, ha minél több ismétlődő inger éri.

A rendszeres babamasszázs jótékony hatásai:

  • erősíti a szülő és a baba kapcsolatát, segít egymásra hangolódni;
  • serkenti az izomrendszert és az izomkoordinációt;
  • segíti az egyensúlyrendszer fejlődését;
  • növeli az étvágyat;
  • serkenti az emésztőrendszer működését, ezáltal kezelhetők a hasfájásos problémák, székrekedés, görcsök;
  • elősegíti az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon szintjének emelkedését;
  • serkenti a salakanyagokat eltávolító nyirokfolyadék áramlását, ezáltal növeli a szervezet ellenálló képességét, így megerősíti az immunrendszert;
  • ellazítja az izmokat és növeli az ízületek hajlékonyságát;
  • segít a nyugodt alvásban;
  • serkenti az endorfinok felszabadulását a szervezetben, amelynek fájdalomcsillapító hatása van;
  • csökkenti a véráramban keringő stresszhormon, a kortizol mennyiségét.

Mi szükséges a babamasszázshoz?

Elsősorban szeretetteljes érintés és odaadás. Fontos, hogy szülőként csak akkor kezdjünk a masszázshoz, ha jól érezzük magunkat. Szükséges a kellemes légkör megteremtése: megfelelő hőmérséklet, kellemes halk zene (kizárva más zavaró tényezőket mint a telefont, tv-t), egy játszószőnyeg, puha takaró és olaj amennyiben szeretnénk használni.

Kinek ajánlott?

Függetlenül attól, hogy időre született vagy koraszülött babáról beszélünk, amennyiben az állapota engedi, már első naptól minden kisbabának javasolt és ajánlott a babamasszázs.

Mi a helyzet a koraszülött babákkal?

A koraszülött babáknak különösen nagy szükségük van a mozgásfejlesztő babamasszázsra, hiszen indulásból lemaradással kezdik az életet. A Kolozs Megyei Kórház 1-es Számú Koraszülött Osztályán Dr. Prof. Zaharie Gabriela szakorvos és osztályvezető, jóváhagyásával alkalmazom ezt a masszázsprogramot már a 800 grammos babáknál is.

A legalább egymást követő 6 napon át masszírozott baba állapotán már észlelhető a változás. A hosszabb ideig kezelt babák esetében pedig szemmel látható változásokat lehet elérni. A rendszeresen masszírozott koraszülött babák étvágya sokkal jobb, jobban gyarapodik a testsúlyuk, izomtónusuk fejlettebb és kevesebb a hasfájásos probléma is, ami az éretlen emésztőrendszernek köszönhető. Amennyiben az édesanya megtanulja a lépéseket, ő maga is végezheti a masszázsterápiát saját kisbabáján a kórházban töltött idő alatt, felgyorsítva ezzel a baba fejlődését.

Kapcsolódók

Kimaradt?