Kagylók, rákok, tintahalak: a mediterrán ételek fesztiválján jártunk Kolozsváron

Sokan idegenekednek tőlük, mások egyenesen rajonganak értük, de a tenger gyümölcsei mindenképp megosztó ételeknek számítanak. Aki szereti őket, annak kapóra jön a november 8. és 11. között látogatható mediterrán ételek fesztiválja, ahol rákokból, kagylókból, tintahalakból lehet kóstolgatni.

Péntek kora délután a rendezvény helyszínén, Kolozsváron a Stadion sétányon még meglehetősen gyér a forgalom, bár akik itt nézelődnek, azok közül sokan vásárolnak is. Íme, néhány étel, amik közül választani lehet: garnélarák boros szószban, kagyló és tintahal csípős mártásban, tenger gyümölcsei paella (rizzsel, zöldségekkel készült húsos étel), békacomb sütve, panírozott tintahal és tengeri csigák. És ha ez még nem lenne elég, és desszertre vágyunk, a török édességek standján számos karakteres szín- és ízvilágú baklava, halva és rahát közül válogathatunk.

Habár a tenger gyümölcsei nem tartoznak a hagyományos erdélyi konyhához, a dietetikusok egybehangzó véleménye szerint egészséges a fogyasztásuk, mivel zsírtartalmuk alacsony, fehérjetartalmuk viszont magas. Továbbá számos alapvető vitamin és ásványi anyag található bennük. Figyelni kell viszont a szállításukra és elkészítési módjukra, mivel ezek az ételek meglehetősen romlandóak. Kérdésünkre az egyik tulajdonos elárulta, a termékeik Görögországból érkeznek, és a minőségre a garancia, hogy otthon, Bukarestben tengeri ételekre szakosodott éttermet is vezetnek.

Akik mégis idegenkednek attól, hogy a tányérjukból csápok-ollók, páncélos kagylók kandikáljanak ki, azoknak elárulhatjuk, az elkészítési módjuk ‒ hacsak nem valamilyen egzotikus recept szerint készített étel – meglehetősen hasonló a számunkra megszokotthoz. Zsiradékban való sütés, esetleg valamilyen szószban, zöldségekkel való körítés – ezek a mi tájainkra is jellemző főzési eljárások. Ottjártunkkor az egyik még üres, hatalmas serpenyőbe apróra vágott lilahagymát borított a szakács, amit zsiradékon pírítva kevergetett: alapként a majdan hozzá kerülő garnélához. Persze a speciális fűszerek adják meg ezeknek az ételeknek a lelkét – árulja el egy másik portékáját áruló tulajdonos, viszont a panírozáshoz például a kötelező són és borson kívül semmilyen más fűszert nem használnak.

Bár az eseménynek kifejezetten street food jellege van, ezek az alkalmak a különleges ételekkel való ismerkedés első lépését jelenthetik. Ki tudja, talán majd legközelebb egy étterembe betérve is tintahalat kérünk…

 

Kimaradt?