Philip Zimbardo virtuális csíkszeredai előadásán jártunk

A rossz környezet a jó emberekből is kihozhatja a rosszat. Erről a – kísérletekkel alátámasztott – téziséről tartott hétfőn este online-előadást Philip George Zimbardo Csíkszeredában.

Philip George Zimbardo ismert amerikai pszichológus, szociológus tartott online-előadást Csíkszeredában, a Csíki Mozi termében. Az író, egyetemi tanár kutatási területe elsősorban az emberi agresszió, erről a témáról értekezett Skype-on a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a Pro Scientia Siculorum Egyesület felkérésére.

Budapestről közvetített előadásában kutató az a tézist járta körül, hogy a rossz környezet a jó emberekből is kihozhatja a rosszat. Emlékeztetett az elméletét igazoló, 1971-ben végzett stanfordi börtönkísérletére, amelyről több film is készült az elmúlt évtizedekben.

Zimbardo előadásában azokra a kérdésekre kereste a választ a hallgatósággal együtt, hogy mitől és hogyan válnak gonosszá teljesen normális, tisztességes emberek a csoport-dinamika hatására, bizonyos körülmények között. A kutató elmondta, a kísérlete során olyan helyzeteket próbált kialakítani, amelyek a résztvevőkben segítenek kiváltani a dezorientációt, deperszonalizációt és deindividualizációt.

A kutató az előadása végén a közönség kérdéseire is készséggel válaszolt. Arra a kérdésre, hogyan kellene kivédeni a gonosszá válást segítő hatásokat, azt válaszolta: azzal, hogy nagyobb figyelmet fordít a társadalom a gyengébb, kevesebb figyelmet, szeretetet kapó embertársaira. „A kedvesség egy öngerjesztő folyamat: ha az emberek kedvesek, mások is azok lesznek” – mondta Zimbardo.

Az előadó emlékeztetett a néhány évvel ezelőtt megjelent, Pszichológia mindenkinek könyvsorozatára, amely részleteire lebontva, közérthetően taglalja az emberi viselkedést, reakciókat, érzelmeket, gondolatokat. Nemcsak szellemi, lelki okokat és adatokat ismertet a sorozat, hanem anatómiai, testi reakciókat is, amelyek befolyásolják és alátámasztják az emberi viselkedést, amely ösztönös és mégis a külső tapasztalatokon is alapulhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?