Tüdőrákban halt meg egy nő, akibe egy dohányos tüdejét ültették át

Tüdőrákban halt meg a transzplantáció után másfél évvel egy francia nő, akibe egy hajdan erős dohányos nő tüdejét ültették át.

A Lung Cancer szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az 57 évesen elhunyt donor 30 éven át napi egy doboz cigarettát szívott el.

A gyermekkora óta cisztás fibrózisban szenvedő páciens 2015 novemberében kapta meg a sokáig erősen dohányzó nő tüdejét, 2017 júniusában pedig bekerült a montpellier-i egyetemi klinikára, ahol két hónappal később elhunyt tüdőrákban, anélkül, hogy bármiféle terápiát alkalmazhattak volna nála.

A tanulmány szerint a páciens a dohányzás okozta tüdőrák jellegzetes tüneteit mutatta. A transzplantáció és a tüdő első rendellenességeinek röntgen általi észlelése közti rövid idő arra utal, hogy a tüdőrák már a donornál keletkezett, a szervkilökődés megakadályozására szedett immungyengítő gyógyszerek pedig csak felgyorsították a kifejlődését.

A tüdőrák hosszú lappangási idejére tekintettel a kutatók különleges elővigyázatosságot ajánlanak a dohányzó donoroktól származó szervek átültetésénél olyan esetekben, amikor a donor csak nem sokkal a transzplantáció előtt hagyott fel a dohányzással.

Kapcsolódók

Kimaradt?