Heti egy óra mozgással is sokat tehetünk egészségünkért

A Black Dog Intézmény mérföldkőnek számító kutatást közölt. A HUNT Kutató Központ és a Norvég Tudományegyetem adatbázisát felhasználó tanulmányt The American Journal of Psychiatry hasábjain publikálták.

Azt régóta tudjuk, hogy mindenkinek szüksége van a rendszeres testmozgásra, ám most kiderült: akár heti egy óra mozgás is véd a depresszióval szemben. A Black Dog Intézmény ausztrál kutatói a HUNT Kutató Központ és a Norvég Tudományegyetem adatbázisából dolgoztak, melyet 1984 óta építenek. A tudósok közel 34 ezer norvég felnőttet figyeltek meg 11 éven keresztül. A vizsgálatok alapján a kutatócsoport megállapította: a depresszió eseteinek 12 százaléka megelőzhető heti egy óra mozgással. Azoknak, akik egyáltalán nem végeztek testmozgást 44 százalékkal nagyobb esélyük volt a depresszió kialakulására. 

„Régóta tudjuk, hogy a testmozgás fontos szerepet játszik a depresszió megelőzésében, de ez az első kutatás, amely ezt számszerűsítve kimutatja” – árulta el Samuel Harvey, az intézmény professzora. 

Ráadásul nem muszáj hetente egy órát az edzőteremben izzadni, az alacsony intenzitású mozgás például a séta is pozitívan hat az egészségünkre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?