Öntől is újra kérte a Facebook a jelszót? Ezért volt

Számos Facebook-felhasználó (köztük a Maszol szerkesztőinek egy része is) szembesült azzal, hogy a jelszava megadásával újra be kellett lépnie a fiókjába, mert „kidobta” a rendszer. Ez nem véletlen volt.

A közösségi portált üzemeltető vállalat péntek délután jelentette be, hogy csaknem ötvenmillió Facebook-felhasználó fiókja felett szerezhettek irányítást ismeretlen támadók. Az incidenst már korábban felfedezték, de csak most hozták nyilvánosságra.

A támadók egy biztonsági rést használtak ki, amely azt a funkciót érinti, amelyen keresztül a felhasználók megnézhetik, hogy kívülállók mennyit látnak a profiljukból. Ezt a funkciót a történtek hatására átmenetileg felfüggesztették.

Pénteken a Facebook üzemeltetői biztonsági intézkedésként több mint 90 millió érintett felhasználót kiléptettek a rendszerből, ezért nekik újra be kellett lépniük felhasználói fiókjukba. Jelszavakhoz nem fértek hozzá a támadók, így a tájékoztatás szerint nincs szükség a felhasználók részéről további intézkedésre.

A Facebook értesítette a hatóságokat, de egyelőre saját vizsgálatuk elején tartanak – nem tudják, honnan érkezhetett a támadás és milyen kiterjedésű volt. A vállalat részvényei mindenesetre a péntek délutáni kereskedés során 3 százalékot veszítettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?