A női hormonegyensúlyról tartott előadást Nagy Hunor csíkszeredai testépítő világbajnok

Éhessé tenni a tudásra – ez volt a célja Nagy Hunor testépítő világbajnoknak, személyi edzőnek, aki kedden este Kolozsváron, a SteelWoman Fitness Klubban tartott előadást Női hormonegyensúly és életmódtippek címmel. 

Nagy Hunor korábban táplálkozástant és dietetikát tanult, ma pedig személyi edzőként dolgozik Csíkszeredában. Munkája során tapasztalta, hogy az emberek karcsúbbak, egészségesebbek akarnak lenni, pedig „a boldogság titka soha nem a pont 50 kiló”, sokkal inkább az egészséget kell keresni.

Az egészségünkhöz hozzátartozik az is, hogy a hormonháztartásunk egyensúlyban van. A hormonok azok a kémiai szabályozó anyagok, amelyek élettani folyamatokat gátolnak vagy éppen segítenek elő. A hormonháztartás felborulásának következményeivel azonban sokan nincsenek tisztában, pedig olyan mindennapi dolgokat is befolyásolnak, hogy éppen mennyi energiánk van, hogyan bírjuk a stresszt.

Az előadó röviden elmagyarázta a menstruációs ciklus folyamatát, a női nemi hormonok kapcsán az ösztrogénről (amitől nő egy nő) és a az anyasághormonként is emlegetett progeszteronról beszélt. Megjegyezte, hogy a nők gyakran mondják menstruáció idején, hogy betegek, miközben ez annak is lehetne az ünnepe, hogy képesek valamire, amire a férfiak nem. Nagy Hunor megdöbbentő adatot is közölt, miszerint a rendszeresen menstruáló nők fele nem ovulál, aminek oka a progeszteron hiánya, az ösztrogén-progeszteron egyensúlyának felborulása lehet.  

A progeszteron termelődését elsősorban a fogamzásgátlók szedése akadályozza. A személyi edző szerint egy nő soha nem kellene fogamzásgátlót szedjen, az orvosok pedig nem kellene felírják ezeket,  hiszen "ezek a tabletták nem oldanak meg semmit". A progeszteron ellensége lehet még többek között a lelki trauma, a tartós stressz, a vegyszerek, és a helytelen táplálkozás (finomított szénhidrátok, cukrok, nem megfelelő zsírok, szójatermékek fogyasztása).  

Nagy Hunor a megfelelő kortizolszint fontosságára is felhívta a figyelmet. Ha nincs szervezetünkben elegendő a stresszhormonként is emlegetett kortizolból, mellékvese fáradtságról beszélhetünk. Ezt jelezheti az állandó fáradtság, szexuális inaktivitás, önbizalomhiány, a hasi területre való hízás, erős vérzés stb. A pajzsmirigy "olyan szervezetünknek, mint egy kazán a házban", azaz testünk energiaközpontja. A túlműködés tünete lehet a magas pulzus, a gyors emésztés, izomgyengeség lépcsőn lefelé menet. A pajzsmirigy túlműködése után általában alulműködés lép fel, ami fáradékonysággal, erőtlenséggel, lassú emésztéssel, hajhullással, gyakori megfázással, alacsony pulzussal jár együtt. 

Hogyan táplálkozzunk?

Az egykori testépítő világbajnok nemcsak a hormonokról és a fiziológiai folyamatokról beszélt, hanem gyakorlati tanácsokkal is ellátta a hallgatóságot. Azt tanácsolja, hogy igyekezzünk kiiktatni vagy minimalizálni életünkben a vegyszereket, kozmetikumokat (ezek 97 százaléka finomított kőolaj) tisztítószereket, nehézfémeket, a szintetitus hormontartalmú gyógyszereket. Kerüljük a palackozott vizet, fogyasszunk helyette csapvizet. Három módszert is ajánlott arra, hogy mit tegyünk, ha tisztább csapvizet innánk: folyassuk öt percig a vizet, forraljuk fel, vagy éppen egy edényben hagyjuk állni egy-két éjszakára. 

Nagy Hunor szerint nagyon fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, hiszen ahogy Szókratész is mondja, minden betegség a belekben kezdődik. Éppen ezért kerüljük a finomított szénhidrátokat, a cukrokat, a tejtermékeket, a szójatermékeket, a glutént, a nem megfelelő zsírokat és a kávét. Utóbbi helyett ihatunk például édesgyökérteát.

Mit együnk akkor? Szerencsére erre is megkaptuk a választ: fogyasszunk minél több zöldséget, biogazdaságból származó húsokat, belsőségeket, mélytengeri halakat, tojást, rizset, zöldfűszereket, gyógyteákat.

Nagy Hunor Női hormonegyensúly és életmódtippek című előadásának végén készségesen válaszolt a hallgatóság kérdéseire, ám előtte röviden összefoglalta tanácsait. Eszerint fontos a menstruációs ciklus követése, az önmegfigyelés (például a mellek rendszeres vizsgálata), a betegségek tüneteinek mihamarabbi észlelése, a kiváltóokok kezelése, a hormonegyensúly helyreállítása, a helyes táplálkozás, stresszkezelés és az elegendő alvás.  

 

Kimaradt?