A nácikat segítő IBM-hez hasonlították az Amazont saját dolgozói

Amazon-dolgozók figyelmeztették a világ leggazdagabb emberét, hogy vállalata az egykoron a nácikat segítő IBM-hez hasonlít.

Dolgozók azért írtak az Amazon-tulajdonos Jeff Bezosnak, hogy jelezzék: nem értenek egyet arcfelismerő eszközök és egyéb technológiák fejlesztésével, amellyel a rendőrséget és más állami hatóságokat segítenének.

Ezek az eszközök ugyanis Donald Trump "zéró tolerancia" politikáját segítik a bevándorlókkal szemben, amelynek következtében gyerekeket választottak el szüleiktől az amerikai-mexikói határon (ezt a gyakorlatot számos politikus mellett az elnök felesége is helytelenítette).

"Mint erkölcsileg érintett Amazon-munkatársak, követeljük a választási lehetőséget abban, amit építünk és a szavunk hallatását abban, ahogyan ez használva lesz" – írják levelükben. "Tanulunk a történelemből és megértjük már, hogyan lettek az IBM rendszere alkalmazva az 1940-es években, Hitler segítésére". Mint írják, akkor az IBM nem vállalt felelősséget, és amire megértették, hogy mi a szerepük a folyamatban, már túl késő volt. Ezúttal nem engedhető ez meg, most kell cselekedni - teszik hozzá.

Bezosnak korábban 19 részvényes is írt ebben az ügyben.

Történészek rámutattak: az amerikai IBM német leányvállalatát arra használták a nácik, hogy a koncentrációs táborok működését segítse Auschwitzben és Treblinkában.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?