Mennyit forrósodott a születésed óta a hely, ahol világra jöttél?

Interaktív térképen mutatja meg a The New York Times, hogy mennyivel forróbb az a település, ahol születtünk, mint amikor világra jöttünk.

Ehhez mércének azt veszik, hogy évente hány nap haladja meg a 32 Celsius fokot a hőmérséklet az adott településen: míg ppéldául Sepsiszentgyörgyön, 1985-ben évi két alkalom volt erre, mára nyolc ilyen napra lehet számítani. 2065-re már 17 ilyen napra számíthatnak az ott élők, a várható intervallum 11 és 27 között van.

A NYT a Climate Impact Labbel, klímatudósok, közgazdászok és adatelemzők csoportjával közösen dolgozta ki az interaktív oldalt, ara figyelmeztetve, hogy még akkor is nő a forró napok száma, ha az államok csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A forró napok száma jelentősen megnő világszerte: Madridban például, ahol 1960-ban évente átlagban 33 nap volt forróbb 32 foknál, az évszázad végére duplázódhat vagy triplázódhat ez a szám. Újdelhiben 1960-ban évi hat hónapban érték el a 32 fokot, a század végére több mint nyolc hónapon át szenvedhetnek a 22 milliós metropoliszban.

Az sem mellékes, hogy mennyivel haladja meg a 32 fokot egy településen a hőmérséklet, Phoenix városban például 46 fokot is mértek ezen a nyáron.

Kapcsolódók

Kimaradt?