banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Bőrbetegségeket okozhat a stressz

Számos bőrpanaszt és bőrbetegséget okozhat az ingatag lelki állapot. Érdemes odafigyelni, mert ördögi körbe is kerülhetünk.

Dr. Sárdy Miklós, a budapesti Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója korábban  az M1 Ma este című műsorában elmondta, számos bőrbetegség a lelki tényezők hatására jelenik meg, vagy romlik. Elsősorban az immunológiai betegségek, az ekcéma, pikkelysömör, herpesz és bizonyos hajbetegségek is lelki problémára visszavezethetők.

Természetesen nem jelenthető ki, hogy kizárólagosan a lelki problémák okozzák a megbetegedést, azonban a pszichés helyzet, a stressz, a konfliktusos helyzetek nagy mértékben hozzájárulhatnak a tüntetek rosszabbodásához. Általában ilyen esetekben ellenállóbbak a betegségek a gyógyszeres kezelésre – jelentette ki  a szakember.

Tartós stresszről a több hónapon át fennálló helyzet során beszélhetünk, legyen az munkahelyi vagy magánéleti konfliktus. Sárdy Miklós szerint vannak pszichológiai problémák, amelyeket nem egy pszichiáternek vagy egy bőrgyógyásznak kell kezelnie, hanem a betegnek magának. Ilyen lehet egy munkahelyi konfliktus. Hozzátette: természetesen lehet segítséget kérni.

Sokan szenvednek önértékelési problémákkal, aminek kihatása lehet több bőrbetegségre is. Sárdy Miklós a pattanásos fiatalok esetét hozta példaként. Elmondta: ha egy tinédzser önértékelési problémákkal rendelkezik, akkor akár nagyobb mértékben jelentkezhetnek pattanások az arcán. Ennek hatására csúnyábbnak érzi magát, ami az önértékelését igencsak rontja, így tehát egy ördögi kör alakul ki. Fontos hozzátenni: ez fordított esetben is igaz, tehát ha egyik oldalról megkezdődik a kezelés, akkor sikerülhet kilépni ebből az ördögi körből.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kimaradt?