Zajlik a Szülőföldön magyarul támogatások kifizetése

Mint arról korábban beszámoltunk, az OTP Bank Románia pénteken elkezdte a Szülőföldön magyarul program részeként nyújtott támogatások kifizetését. Akik az elbírálás alapján jogosultak a támogatásra, levélben kaptak értesítést arról, hogy mikor vehetik fel a 302 lej értékű oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.

Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Szülőföldön magyarul program erdélyi koordinátora a Maszol megkeresésére elmondta, a kifizetéseket az OTP Bank bonyolítja le, tehát a bank szervezi meg az összegek kiutalásának időpontját. Összesen 7 héten át tart a támogatások folyósítása, minden héten körülbelül 11 300 jogosult bankkártyájára érkezik meg az összeg.

Illusztráció: Pixabay

 „Általában ABC sorrendben történik a kifizetés, de a bank arra is figyel, hogy a jogosultak ne rohanjanak le egyszerre egy adott kirendeltséget. Péntekenként utalják az összegeket, március 4-én kezdődött a folyósítás, és 7 héten át tart majd” – ismertette Ady-Kovács-Ferenczi Noémi.

Az oktatási-nevelési támogatást célzó Szülőföldön magyarul programra idén több százan hiányos pályázatot nyújtottak be, ezért a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) lehetőséget biztosított a hiánypótlásra. A program erdélyi koordinátora szerint a hiánypótló időszak többnyire sikeresen zárult, hiszen a hibás pályázatok nagy részét sikerült kijavítani, a dokumentumokat pótolni, ugyanakkor mégis akadtak olyan jelentkezők, akik nem éltek a lehetőséggel.

Idén 134 205 támogatási igénylés érkezett be az RMPSZ-hez a Szülőföldön magyarul program keretében, ebből 129 229 oktatási-nevelési-, 4325 pedig hallgatói támogatásra. Ady-Kovács-Ferenczi Noémi hozzátette, összesen 134 178 pályázó részesül a 302 lej értékű támogatásban.

Sokan rendelkeznek OTP-s bankkártyával, hiszen többen már előző években megnyitották azt. Első körben azok kapják meg a pénzt, akik már rendelkeznek folyószámlával. Aki viszont új igénylő, annak az OTP automatikusan számlát nyit, majd értesítést kapnak a banktól, hogy mikor vehetik fel a kártyájukat. Ebben az esetben az igénylő teendője csupán annyi, hogy átveszi a kártyát, aláírja a szerződést, ezt követően automatikusan megkapja a támogatást. „Abban az esetben, ha a támogatásra jogosult régen rendelkezett OTP-s bankkártyával, de azt valamilyen oknál fogva lezárták, akkor új számlát kell nyitnia, csak ezt követően veheti fel a támogatást.

Az OTP Bank Románia közleményében kiemelte, hogy a bankfiókba csak akkor szükséges bemenni, ha új igénylőről van szó, vagy a levélben a személyes adatok frissítésére, illetve új szerződés aláírására vonatkozó felhívás szerepel. Ellenkező esetben a támogatás gyorsan, egyszerűen és ingyenesen felvehető bármelyik romániai bankautomatából.

Idén minden magyarul tanuló gyermek, fiatal 22 400 forint értékű, azaz több mint 302 lej értékű támogatást kap, az egyetemi hallgatóknak folyósított juttatás is nőtt, és immár egyenértékű az általános- és középiskolások diákoknak nyújtott támogatással. A programot a magyar állam finanszírozza. 

Kapcsolódók

Kimaradt?