Várják a tavaszt: a szabadban maszk nélkül is lehet majd tornaórákat tartani

A szabadban tartott sportórákon való maszkhasználat felszámolása fontos intézkedés az oktatási folyamat szempontjából, szögezte le szombat este Sorin Câmpeanu oktatási miniszter.

„Reméljük, hogy az időjárási körülmények hamarosan lehetővé teszik a sportórák túlnyomó részének a szabadban való tartását” – mondta Câmpeanu az Antena 3 televíziós csatornán.

Arra a kérdésre, hogyan nyerte meg a csatát ezzel kapcsolatban Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, Câmpeanu azt válaszolta, hogy nem volt szó „csatáról”, csupán érvek ütköztetéséről, és ezeknek felelős elemzéséről, amely nyomán megszületett a közös döntés.

Ugyancsak az Antena 3 műsorában Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti szövetség elnöke kifejtette, hogy a tanügyi szakszervezetek is kérték az iskolai sportórákon való kötelező maszkviselés felszámolását. Nistor hangsúlyozta, hogy egyetlen más országban sem kötelező a maszkviselés a szabadtéren tartott sportórákon.

Az oktatási és az egészségügyi minisztérium szombaton kiadott, a járvány idején zajló iskolai tevékenység szabályait módosító közös rendelete kimondja, hogy „a védőmaszk viselése nem kötelező az óvodások számára, és a szabadban tartott iskolai sportórákon sem”. A rendelet arra is kitér, hogy a vokacionális oktatási intézmények szakóráin kötelező a maszk viselése, kivéve a fúvós hangszerek gyakorlására szánt órákat. Ebben az esetben azonban elegendő teret kell biztosítani minden tanuló számára.

(Címlapkép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

Kimaradt?