Váratlan fogás: piranha akadt horogra a Temesben

Piranhát fogott egy horgász a Temes folyóban. A hatóságok feltételezése szerint a Dél-Amerikában honos ragadozóhal egy akváriumból kerülhetett a folyóba.

Fotó: Opinia Timișoarei

A LugojInfo.ro beszámolója szerint a férfi gilisztával horgászott Kastély (Coșteiu) község környékén, amikor az éles fogú, pár centis hal horogra akadt. Látván a szokatlan fogást, azonnal értesítette a hatóságokat. A Temes megyei vadászok- és sporthorgászok egyesületének képviselői megerősítették a gyanúját, ők is úgy vélték, hogy piranhával (vagy más néven pirájával) lehet dolguk, ezt pedig az Adevărul alapján az állategészségügyi igazgatóság (DSV) szakvizsgálata bizonyossággal is megállapította. A ragadozóhal szerintük akváriumban nevelkedett, majd tulajdonosa szabadon engedte a folyóban. Ezek a halak rendszerint csak Dél-Amerika bizonyos folyóiban élnek szabadon. A meleg vizet kedvelik, elpusztulnak, ha a folyók hőmérséklete 10 fok alá csökken.

Nem ez az első eset, hogy romániai folyóban piranhát fogtak. Emlékezetes, hogy tavaly két nagyváradi férfi talált vöröshasú piráját a Sebes-Körös partján. Az egy elpusztult példány volt, amelyet a víz mosott partra, miután előzőleg jelentősen lehűlt a víz hőmérséklete. A ragadózóhal szabadon engedéséért különben 7500 és 15 ezer lej közötti bírságot is kiszabhat a környezetvédelmi őrség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?