Újra szabadon barangolhatnak a gyalogosok az erdőben

Nem egészen három évvel ezelőtt jelent meg az új erdészeti törvény, amely többek között szabályozta, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok csak a kijelölt útvonalakon közlekedhetnek az erdőkben. Most azonban napirenden van egy újabb módosítás, ennek értelmében a gyalogosok szabadon barangolhatnak az erdőkben. A Maszol által megszólaltatottak szerint veszélyes is lehet, ha összevissza mászkálnak az erdőben, másrészt a legfontosabb, hogy ne tegyenek kárt benne: csak kijelölt helyen gyújtsanak tüzet és ne szemeteljenek.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője kezdeményezte a jogszabály módosítását, melyet a szenátus már meg is szavazott, a képviselőház a döntő ház. A változtatás értelmében a gyalogosok erdei barangolását nem korlátoznák, mindenki saját felelősségére bárhol sétálhatna az erdőkben. Jelenleg a törvény úgy fogalmaz, hogy az erdőkben csak az erre a célra kialakított területeken, a kijelölt ösvényeken, útvonalakon, és az erdei utakon lehet járni, valamint az úgynevezett közjóléti, vagyis egészségügyi, szociális vagy turisztikai célra létrehozott erdőkben engedélyezett a barangolás.

Fotó: Pixabay

A módosítást kezdeményezők azt fájlalják, hogy turistautak és ösvények kijelölését a 77/2003-as kormányhatározat szabályozza, ami csak a hegyvidéki erdőkre vonatkozik, alkalmazása a hegyimentő közszolgálatok hatáskörébe tartozik. Ilyen módon a domb-, és síkvidéki erdőkben még kijelölt útvonalak sincsenek, tehát ha szigorúan értelmezik a jelenlegi jogszabályt, oda be sem léphet senki. Azzal érvelnek, hogy az embereknek joguk van az egészséges természeti környezethez, a szabadidő eltöltéséhez és a tanuláshoz. A kezdeményezést egy petícióval is alátámasztják, melyet több mint 10 ezren írtak alá, kérve a szabad bejárást az erdőkbe.

Megnehezíti a korlátozás eltörlése az eltévedtek felkutatását

Veszélyesnek tartja a szabályozás nélküli erdei barangolást Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és barlangimentő-szolgálat vezetője. A Maszol megkeresésére elmondta, Hargita megyében például 2600 kilométernyi turistaösvény van, az elég kellene legyen a kirándulóknak, túrázóknak, sétálóknak. „Pontosan tudjuk, hol vannak ezek az ösvények, igyekszünk ezeket rendben tartani, évente újítani, táblákkal, oszlopokkal, irányjelzőkkel ellátni, és még így is rengeteg problémánk van az eltévedt kirándulókkal” – részletezte a hegyimentők vezetője.

Kifejtette, veszélyes, ha az emberek összevissza kószálnak az erdőben, mert ha eltévednek, az megnehezíti a keresését. Ha valaki egy kijelölt útvonalon indul el, be tudják azonosítani, hogy hol lehet, viszont ha csak nekivág az erdőnek, még csak megsaccolni sem lehet, milyen irányba, mekkora távolságot tett meg, és hol tarthat. Fekete Örs arra is felhívta a figyelmet, hogy az erdők nagy része magántulajdonban van, sok a természetvédelmi terület, csendzónák vannak kijelölve, ahol nem szabad zavarni a vadállatokat, vadászlesek vannak felállítva. Ezek a tényezők mind ellentmondanak annak, hogy bárki, bárhová bemehessen az erdőbe, szögezte le a Hargita megyei hegyimentő.

Fotó: Pexels

Az elmúlt években sokat dolgoztak azon, hogy a szabályokat megismertessék, Hargita Megye Tanácsával közös program révén sok gyerekhez és felnőtthöz eljuttatják az információt, kirándulásokat szerveznek, digitalizálják az ösvényeket. Megtanítjuk a gyerekeknek, megértetjük a felnőttekkel, hogy csak a kijelölt útvonalat használják az erdőben, így 15 év alatt 10-20 százalékra csökkent az eltévedt személyek száma, mutatott rá Fekete Örs, hangsúlyozva, arra törekednek, hogy senki ne tévedjen el, ám ez a módosítás nem ezt a célt szolgálja.

Sétáljanak, ha nem félnek a medvétől és nem szemetelnek

A magánerdők tulajdonosait nem zavarja, ha ott sétálnak, kirándulnak az emberek, csak ne tegyenek kárt az erdőben, fogalmazta meg Lukács Attila. A legnagyobb Kovászna megyei közbirtokosság, az ozsdolai Láros alelnöke hangsúlyozta, ha nem fél a medvétől, nem szemetel, nem rongál, nem zavarja a vadakat, és a kijelölt helyeken rak tüzet, akkor bárki nyugodtan sétálhat az erdeikben. „Sokan járnak gombászni, nem zavarnak senkit, dicséretes, ha valaki szereti a természetet, szívesen barangol az erdőben. Az utóbbi időben egyre több a természetet tisztelő és óvó kiránduló” – összegezte Lukács Attila.

Hozzátette, a törvény értelmében 1000-1500 hektár erdőt felügyel egy erdész, egy szakember nem tud ekkora területet folyamatoson lefedni, így a jelenlegi szabályozást amúgy sem tudják betartatni. Igyekeznek, hogy legalább a motorkerékpárosokat tartsák távol az erdőktől.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?