FRISSÍTVE – Ügyvivő miniszterek: két RMDSZ-es tárcavezető is ideiglenes megbízást kapott

FRISSÍTVE: Klaus Iohannis államfő szerdán tudomásul vette az USR–PLUS minisztereinek lemondását, és aláírta az ügyvivő miniszterek kinevezéséről szóló dekrétumokat – közölte az elnöki hivatal.

Cseke Attila és Táncos Barna is kapott egy-egy plusz feladatotA közlemény szerint az államfő tudomásul vette Dan Barna kormányfő-helyettes, Cristian Ghinea uniós alapokért felelős tárcavezető, Cătălin Drulă szállításügyi, Claudiu Năsui gazdasági, Ioana Mihăilă egészségügyi, illetve Ciprian Teleman innovációért és digitalizációért felelős miniszter lemondását.

Iohannis uniós alapokért felelő ügyvivő miniszternek Florin Cîţu kormányfőt, ügyvivő szállításügyi miniszternek Dan Vîlceanu pénzügyminisztert, ügyvivő gazdasági miniszternek Virgil Popescu energiaügyi minisztert, innovációért és digitalizációért felelős ügyvivő miniszternek Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert és ügyvivő egészségügyi miniszternek Cseke Attila fejlesztési minisztert nevezte ki.

A Dan Barna lemondásával megüresedett miniszterelnök-helyettesi posztra az elnök nem nevezett ki ügyvivőt. A kormánynak így egy miniszterelnök-helyettese maradt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke személyében.

Az alkotmány szerint a távozó miniszterek helyére legfeljebb 45 napra lehet ügyvivőket kinevezni a kormány hivatalban maradt tagjai közül, azt követően a kormányfőnek teljes jogú minisztereket kell jelölnie. Ha az USRPLUS nem tér vissza a koalícióba, az azt jelenti, hogy megváltozik a kormány politikai összetétele, ezért egy esetleges PNL, vagy PNLRMDSZ kormánynak akkor is a parlament elé kell járulnia bizalmi szavazásra, ha Florin Cîțu marad a miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?